Kuudestaan ry tekee työtä kotiseudun parhaaksi

Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueella toimiva LEADER-ryhmä Kuudestaan ry täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Juhlavuoden teemoiksi on otettu ympäristö ja nuoret. Kehittämistyön aikaansaannoksia esitellään vuoden aikana monin eri tavoin ja samalla innostetaan alueen toimijoita olemaan mukana maaseudun kehittämisessä jatkossakin.


Paula Erkkilä on ollut mukana Kuudestaan ry:n toiminnassa alusta alkaen.
Paljon on muuttunut vuosien saatossa, mutta toiminnanjohtajan mukaan
pelkästään parempaan suuntaan.

– Maaseudun ympäristötietoutta pyritään edistämään hankkeella, joka jakaa alueen asukkaille tietoa energia-asioista ja ympäristönhoidosta. Lisäksi haluamme aktivoida entistä enemmän nuoria mukaan oman kotiseudun kehittämiseen käynnistämällä haun nuorten omien ideoiden rahoittamiseen, kertoo Kuudestaan ry:n toiminnanjohtaja Paula Erkkilä.

Merkkivuoden kunniaksi järjestetään myös 11.3.2014 Alavudella Juhlaseminaari, jonka yhteydessä julistetaan historiassaan ensimmäisen Kuusiokuntien kyläkilpailun voittaja.

Alun perin Kuusiokuntien (Alavus, Kuortane, Lehtimäki, Soini, Töysä ja Ähtäri) seutukunnan kehittämisyhdistykseksi perustettu Kuudestaan ry aloitti toimintansa vuonna 1999. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yli 200, mukaan kuuluu Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin kunnat sekä alueen yrityksiä, yhdistyksiä ja asukkaita.

Pienistä ideoista isoksi

Menneiltä ohjelmakausilta merkittävimpänä saavutuksena Erkkilä mainitsee useat pienet selvityshankkeet, joilla on lopulta ollut laajat ja kauaskantoiset vaikutukset.

– Edellisellä ohjelmakauden alussa toteutettiin tärkeitä esiselvityksiä muun muassa seutu- ja kyläverkkojen kehittämistoimiin ja alueen liikuntamatkailun edistämiseen. Hienoa huomata näin jälkeen päin, kuinka isot vaikutuksen noilla silloin pieniltä tuntuneilla selvityksillä on ollut.

Koska yrittäjyys on alueella vahvaa, on mahdollisuus sen tukemiseen nähty yhtenä tärkeimmistä saavutuksista. Alkaville yrittäjille on myönnetty paljon yritystukia, ja seudulla on panostettu muutenkin elinkeinojen kehittämiseen.

Kuudestaan ry on ollut vuosien varrella aktiivisesti mukana kylien kehittämisessä. Päättyneellä ohjelmakaudella 2007-2013 rahoitettiin useita pieniä kylien investointeja ja kehittämishankkeita, joista on ollut iso apu ja hyöty alueen asukkaiden viihtyvyyden ja harrastusmahdollisuuksien edistämisessä.

Kotiseudun kehittämisessä Erkkilän mukaan merkittävin rooli on itse hanketoimijoilla, mutta lisäksi tarvitaan yhteistyötä ja kykyä nähdä ne asiat, jotka ovat oman alueen parhaaksi.

– Meillä on aina ollut hyvä ja aktiivinen hallitus. Se on ymmärtänyt pienienkin ja aluksi epävarmoilta tuntuvien ideoiden päälle, jotka ovat lähteneet kantamaan, kiittelee Erkkilä.

Uusi kausi, uudet mahdollisuudet

Yhdistyksen toiminnassa katseet on jo suunnattu ohjelmakauteen 2014-2020. Seuraavan seitsemän vuoden toimintaa määräävän strategian viimeistelyt ovat meneillään parasta aikaa. Uusi strategia on nimeltään “Elävä maaseutu – hyvinvoivat ihmiset”, ja sen tekemiseen on pyritty osallistamaan alueen asukkaita mahdollisimman paljon. Lopullinen versio strategiasta on määrä palauttaa maa- ja metsätalousministeriöön huhtikuussa.

Uuden ohjelmakauden valmistelu aloitettiin kesällä 2012 tekemällä kysely toiminta-alueen järjestöille, kunnille ja muille yhteistyötahoille. Kyselyn tuloksien perusteella ollaan hyvin selvillä alueen nykytilasta ja kehittämistarpeista.

– Elinkeinotoiminnan kehittämisen ohella maaseudulla asuminen ja hyvä elämänlaatu ovat nousseet tärkeimmiksi painopisteiksi. Uuden strategian avoitteena on mahdollistaa oman kotiseudun kehittäminen monin eri tavoin, lisätä sen viihtyisyyttä sekä synnyttää uusia työpaikkoja ja yritystoimintaa, Erkkilä valottaa.

Strategia on muotoutunut yhdessä paikallisten toimijoiden ehdotusten, ideoiden ja visioiden pohjalta. Valmistelutyöhön on osallistunut useita henkilöitä asiantuntijatahoilta, teemaryhmissä, kokouksissa ja avoimen ideahaun kautta.

– Paikalliset ihmiset tietävät parhaiten, miten omaa kotiseutua pitäisi kehittää. Siksi uutta strategiaa on valmisteltu yhteistyössä. Uskon, että tällä tavoin alueen asukkaat ja toimijat saadaan myös sitoutettua sen toteuttamiseen.

Uuden ohjelmakauden haasteet nähdään yhdistyksessä pelkästään positiivisina. Alueella riittää kehittämisintoa, joten ohjelmakauden avausta odotetaan innolla.

– Alueen toimijoilla on monenlaisia ideoita sekä kehittämisen että yritystoiminnan suhteen. Mukava lähteä uudelle kaudelle, kun tietää että on valmiina asioita, joita voidaan alkaa viedä yhdessä eteenpäin.


Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *