30 koeviljelijää testaa bambun talvenkestävyyttä

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, ensimmäinen isopandapariskunta saapuu Ähtäriin vielä kuluvana vuonna. Bambua pandalle -hankkeen tavoitteena on löytää eläintarhan tuleville asukkaille maistuvat bambulajit, jotka soveltuvat Suomen ilmastoon.


Bambuasiantuntija Ruo Jia tarkistaa Ähtäriin saapuneita taimia.

– Bambulajikkeiden valinta koeviljelmille toteutettiin listaamalla pandojen ruokavalioon kelpaavat ja parhaiten kylmää ilmastoa kestävä lajikkeet. Näin löysimme 10 eri lajiketta testattavaksi, kertoo ProAgria Etelä-Pohjanmaan asiantuntija Jari Luokkakallio.

Hän vetää Leader Kuudestaan rahoittamaa Bampua pandalle -hanketta tiiviissä yhteistyössä Ähtäri Zoon pandaohjelman kanssa. Pandaohjelman tavoitteena on jättiläispandojen saaminen Ähtäriin 2017.


Bambun viljelymahdollisuuksia selvittelevä hanke sai alkunsa Jari Luokkakallion ja eläinpuiston intendentin keskusteluista.

– Olen vetänyt erikoiskasveihin liittyviä hankkeita jo ennen EU-aikaa, kun maatalouden kilpailukyvyn parantamiseksi haettiin uusia kasveja. Esimerkiksi pellavan ja hampun osalta on 20 vuodessa otettu suuria harppauksia ja on tärkeä muistaa, että perustyöhön menee aikaa, toteaa Luokkakallio.

Hän harmittelee kuluvan talven vähälumisuutta ja toisaalta lähes lumettomaan maisemaan iskeneitä paukkupakkasia.

– Keräämme tänä vuonna perustiedot ja onneksi pienellä budjetilla etenevä hankkeemme on monivuotinen, sillä vuodet eivät ole veljeksiä. Lumipeite on paljaan taivaan alla kasvaville bambuille ehdoton suoja. Koeviljelmiltä saatava tieto luo pohjaa bambun laajamittaisemman viljelyn käynnistämiseen alueella, hän toteaa.

Bambujen kasvattaminen saattaa olla pian osa pienen viljelijäporukan elinkeinoa. Ähtärin Eläinpuiston ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan hyvät yhteydet maailmalle ja erityisesti Kiinaan voivat tuoda Suomeen uusia kylmänkestäviä bambulajeja ja -lajikkeita kasvatettavaksi. Bambuja kasvatetaan Euroopassa koristekasveiksi, ruokapöytään, huonekalu- ja parkettiteollisuudelle ja kuitukasvina.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *