3D-tulostus tuotekehityksen tukena

Kurikkalaisessa Young Skills -osuuskunnassa on tällä hetkellä noin 40 jäsentä, joista noin puolet ovat nuoria muotoilijoita ja puolet Suupohjan alueella toimivia yrittäjäjäseniä. Tavoitteena on muotoilukoulun parhaimmiston jääminen työskentelemään alueelle yritysten kanssa yhteistyössä toteutettaviin projekteihin.


Jopa täysin toimivan jakoavaimen tulostaminen onnistuu 3D-tulostimella.

Osuuskunta tekee tuotekehitystä, mallintamista ja vaativia kalusteprojekteja. Sen yhtenä vahvuutena on kolmiulotteinen tulostus, jossa virtuaalinen malli tuotteistetaan fyysiseksi esineeksi 3D-tulostimen avulla. 3D:nä pystytään tulostamaan millaisia muotoja vain -myös osia toisten osien sisään millin kymmenesosien tarkkuudella.

Kuutta eri muovilaatua pehmeästä kovempaan tulostavalla koneella voidaan valmistaa mallien lisäksi valmiita muovituotteita, muun muassa vaativan mallisia erikoisosia ja pieniä tuote-eriä ilman erillisen muotin valmistamista.  Tuotteita voivat olla saranat, korut, kuulokoneen osat, suuttimet, putket ja valaisimet. Tulostusta voi hyödyntää tuotekehityksen tukena esimerkiksi muovi- ja metalliteollisuudessa, kun halutaan testata uusia muotoja nopeasti. Osuuskunta sai 3D-tulostimensa hankintaan tukea Suupohjan Leader-ryhmältä.

Young Skills tekee asiakkailleen myös suunnittelutöitä. Jos asiakkaalla ei ole 3D-piirustuksia valmiina, osuuskunta voi tehdä ne heidän puolestaan.

Omaa osaamista maailmalle

Young Skills on ollut esittelemässä kehittelemiään hampputuotteita Milanon huonekalumessuilla. Asiakkaana on myös Artek, jolle osuuskunta valmistaa alihankintana Kaj Franckin suunnittelemia puunukkeja.

Tällä hetkellä Young  Skillsilla on meneillään projekti sisustusarkkitehti Tuula Falckin kanssa. Falck on suunnitellut uuden tuolin ja tehnyt siitä mittapiirustukset. Mittojen perusteella Young Skills on tehnyt tuolin mallinteen 3D-ohjelmalla ja siitä on tulostettu pienoismalli. Mallin avulla pystytään arvioimaan nopeasti tuolin ergonomiaa ja ulkonäköä ja tekemään sen perusteella muutoksia. 3D-mallinnuspiirustuksia pystyy hyödyntämään suoraan suunnittelun seuraavassa vaiheessa; 1:1 puuversion valmistamisessa.

Sisustusarkkitehti Tuula Falckin suunnitelman perusteella tulostettu tuolin 3D-malli.

Lisätietoja osuuskunnasta www.youngskills.fi.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *