Pieni kustantamo menestyy erikoistumalla

Kirja-ala on Suomessa erittäin kilpailtua. Silti pienikin kustantamo voi menestyä, kunhan sitä johdetaan rohkeudella ja uskalluksella erottua. Kustannusliike Anneli on toiminut Lappajärvellä vuodesta 2005. Yrittäjä Anneli Karhusaari ei kadu valintaansa lähteä haastavalle alalle.    

     

Lappajärveläinen Anneli Karhusaari ei osaa sanoa, mistä idea oman kustannusliikkeen perustamisesta sai alkunsa. Hän on tosin aina pitänyt luovasta kirjoittamisesta ja halunnut luoda jotain omaa.

– Sairastuin masennukseen ja olin pitkään sairaslomalla. Tuona aikana runosuoni alkoi todenteolla pulppuamaan, eikä palaaminen takaisin paikallislehden toimittajaksi tuntunut enää mielekkäältä. Vuonna 2005 julkaistiin Kustannusliike Annelin esikoisteos, oma runokokoelma Sortunut.

Kilpailu ei pelota

Suomi on kirjojen luvattu maa ja vuosittain yli kymmenen tuhatta uutta teosta näkee päivän valon. Jotta pienen kustantamon toiminta olisi kannattavaa, on julkaisuja saatettava markkinoille tasaiseen tahtiin. Yhden kirjan elinkaari on vain 3–6 kuukautta.   

– Joskus joku kysyi, miten uskalsin lähteä näin kilpailulle alalle. Nykyään kuitenkin mille tahansa alalle on tunkua ja jokaisella sektorilla pitää erikoistua, Anneli toteaa.

Pienkustantajan onkin tärkeää löytää oma paikkansa markkinoilla. Joukosta erottuminen on välttämätöntä, sillä pienillä yrityksillä ei ole varaa kustantaa kannattamattomia kirjoja.

Erikoistuminen elinehto

Usein pienet kustantajat ovat löytäneet oman linjansa siten, että on alettu julkaista valtavirran ulkopuolelta kirjallisuutta, joka kiinnostaa omistajaa itseään. Näin kävi myös Kustannusliike Annelin tapauksessa.

– Aluksi kustansin kaikkea laidasta laitaan. Pian kuitenkin huomasin, ettei pienen kustantamon kannata julkaista runo- ja satukirjoja. Nyt oma juttu on löytynyt tosipohjaisista tarinoista, joissa kamppaillaan mielenterveysongelmien kanssa.  

Kustannusliike Anneli onkin tuonut kuuluville muun muassa psykoosiin sairastuneen naisen sekä skitsofreniapotilaan isän äänen.


Eevan uni on koskettava kuvaus
psykoosissa elävän naisen maailmasta.
Mukaansa tempaava kertomus on 
luettava yhdeltä istumalta.

Elämäntarinat puhuttelevat

Kustannettavaksi tarjottavien teosten määrä vaihtelee. Joskus saattaa tipahdella parikin uutta käsikirjoitusta viikossa, toisinaan on hiljaisempaa. Jatkotyöstöön Anneli valitsee kirjoitukset oman tuntumansa pohjalta.

– Omakohtaiset elämäntarinat puhuttelevat ja niiden julkaiseminen on itselle mielekkäämpää. Lisäksi on mietittävä, mikä aihe saa ostajan pysähtymään.

Itsenäisyys parasta

Anneli asuu ja yrittää kotiseudullaan Lappajärvellä. Yrityksen sijainnilla ei Annelin mukaan ole tällä alalla merkitystä, sillä kustannuspalveluita voi tarjota mistä vain. Suurin osa kirjoista myydään isojen tukkuliikkeiden kautta ja netin ansiosta tieto liikkuu nopeasti.

Oman paikkansa löytänyt Karhusaari on tyytyväinen siihen, että pystyy yrityksensä kautta työllistämään itsensä. Yrittäjyydessä parasta on itsenäisyys.

– Töitä voi tehdä omassa tahdissa ja päivät saa suunnitella itse.

Oma LEADER-ryhmä opasti ja neuvoi

Kustantajan tärkein työväline on tietokone, jonka hankintaa tuki Härmänmaan ja Järviseudun alueella toimiva LEADER-ryhmä Aisapari.

– Olen yksi Aisaparin perustajajäsenistä. Paikallisen kehittämisyhdistyksen toiminta ja sieltä haettavat yritystuet olivat siis entuudestaan tuttuja juttuja, vaikka jäinkin myöhemmin hallitustyöskentelystä pois, Karhusaari kertoo.

Tietokoneen lisäksi tukea myönnettiin tarvittavien taitto-ohjelmien hankintaan sekä yrityksen markkinoinnin kehittämiseen. Anneli suosittelee yritystukien hyödyntämistä myös muille alkaville yrittäjille – siitäkin huolimatta, että hänen yrityksen kohdalle osui tarkastus.

– Tarkastaja osti lähtiessään mukaansa satukirjan, eli siitäkin kokemuksesta jäätiin vain plussan puolelle, Anneli nauraa.

– Aisaparista sai myös valtavan hyvää neuvontaa. Hukkaan ei siis yrittäjä tukien kanssa joudu, Karhusaari vakuuttaa.  

Tulossa vilkas kevät

Kustannusliike Annelilla on pieni toimistotila Lappajärven keskustassa. Omien kirjojen lisäksi myynnissä on myös taiteellista silmää omaavan yrittäjän kuvittamia kortteja ja adresseja. Tuleva kesä mökkiläisineen tuo liikkeeseen vilkkautta, mutta myös kustannuspuolella tapahtuu. Toukokuussa ilmestyy uusi teos omaishoitajan arjesta. Lisäksi suunnitelmissa on uusi aluevaltaus koulumaailman puolelle, kun valmiiksi saadaan koevedos maahanmuuttajalapsille suunnatusta oppikirjasta.

– Projekti on yhteinen tyttären kanssa, joka on opettajan työssään pannut merkille, miten huutava tarve kyseisen tyyppiselle julkaisulle on nykykouluissa. Jos koevedos saa hyvän vastaanoton, se onkin jo isompi juttu. Joka tapauksessa tulevaisuus näyttää valoisalta, kun saa tehdä työtä josta pitää.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Pieni kustantamo menestyy erikoistumalla

 1. Laina Aho sanoo:

  Hei,

  Tulla tupsahti just tässä illan suussa UHOO UUTISET – Paree Maaseutu-postia, eka kerran läppäriini, jota jäin ensin hieman ihmettelemään. Ehkä tämä tuli syystä, että olen eräs kuntamme luottamushenkilöistä.

  Teidän kotisivuillenne kurkistan Kustannusliike Annelin kiinnostamana. Samalla tiedustelen saada hieman lisäinfoa tulossa olevasta maahanmuuttajalapsille suunnatusta oppikirjastanne.

  Onko se enemmän yleisinfoa sisältävä vaiko ihan esim. kielemme oppimiseen liittyvänä tehtävineen hieman Aapismaisesti vaiko miten?
  Ja milloin se mahdollisesti tulee myyntiin?

  Itse toimin eräänä kuntamme luottamushenkilönä ja koska aiemmin olen toiminut Kanta-Hämeessä mm. venepakolais-ystävä-palvelussa melko pitkään oman silloisen leipätyöni ohessa, niin kiinnostaisi vain kuulla/tietää hieman enemmän ko. kirjastanne, jotta voisin esitellä sitä täällä määrähenkilöille ja mm. kirjastoomme.

  Jos koska olisi mahdollisuus saada vaikka jokin näytenumerokappale ko. kirjasta, olisin siitä tosi kiitollinen. Toki voisin sen lunastaakin postikuluineen. 🙂

  Kiitos mahdollisesta vastineestanne.

  Ystävällisin kevät-terveisin

  Laina Aho
  Majantie 1 A
  63100 KUORTANE
  0451113032

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *