Aisaparin alueella Huippujuttu!-hankkeessa kannustettiin ja rohkaistiin

Aisaparin alueelta vuodesta 2018 erityisesti mieleenpainuneet ovat Huippujuttu!- ja IIRA-hanke, Santala Print Oy:n kasvu ja kansainvälistyminen sekä Evijärven Jokisuunlahdelle toteutettu uittomiesperinnealue. 

Huippujuttu synnytti Ilon elää 

Huippujuttu! -hankkeessa yhdistyivät teatteri- ja liikeilmaisu sekä valokuvat. Kaikkeen tähän päästiin tutustumaan ammattilaisten ohjaamana. Ikärajattomat ryhmät kokoontuivat 12 kertaa työpajoihin, joissa osallistujilla oli mahdollisuus kokea yhdessä tekemisen ja onnistumisen iloa sekä oman kehon arvostamista.

Ensimmäinen ryhmä työskenteli kevään aikana, toisen ryhmän työskentely ajoittui syksyyn. Työpajassa työstettiin mm. seinämuraali eli seinämaalaus LSK Business Parkin alueella sijaitsevan rakennuksen betoniseen seinään. Seinämuraali sai nimekseen Ilo elää.

Huippujuttu! on monitaiteellinen hanke, jonka toimenpiteet kannustavat ja rohkaisevat nuoria ja työttömiä, osallistavat heitä ja ehkäisevät syrjäytymistä, siksi Huippujuttu! on yksi vuoden 2018 hankehelmistä.

Huippujuttu! -hankkeessa tuetaan osallistujien voimavaroja taiteen keinoin. Ryhmän jäsenet ja ohjaajat esittivät performanssin hankkeen ensimmäisen osion päätöstilaisuudessa. Hankkeessa toteutettu seinämuraali “Ilo elää” näkyy taustalla.

Kohti tulevaisuutta – yhdessä

IIRA (Immigrant Integration to rural areas) -hankkeen päätösseminaari pidettiin syyskuussa Lappajärvellä. Seminaarin teemana oli “Towards new and unknown” – olihan kyseessä hankkeen verkoston viimeinen yhteinen tapaaminen.

Hanke jatkuu vielä puolisen vuotta, ja sinä aikana kerätään yhteen hyvät käytännöt ja tehdään niistä yhteinen julkaisu. Seminaareissa on solmittu uusia tuttavuuksia, ja yhteistyö osallistujien kesken jatkuu tavalla tai toisella.

“Immigrant integration to rural areas”  on 16 Leader-alueen yhteinen kehittämishanke, jonka tavoitteena on maaseudulle sopivien kotouttamiskäytäntöjen esiin nostaminen ja kehittäminen. Hankkeeseen osallistuu kotouttamisen asiantuntijoita Suomen lisäksi Itävallasta, Ruotsista ja Saksasta.

Oudon kielemme ja syrjäisen sijainnin avulla tuotimme vieraille kokemuksen outoon maahan saapumisesta: millainen shokki se voi olla ja miten kotoutuminen alkaa. Osallistujat saivat itse kokea, millaista on olla kotouttamisen kohteena. Esittelimme myös alueemme kotouttamistyötä. IIRA-hanke on yksi vuoden 2018 hankehelmistä, koska kotouttamistyöllä on tärkeä merkitys koko alueelle.

Kaksivuotisen IIRA-hankkeen (Immigrant Integration to Rural Areas) päätösseminaari kokosi Lappajärvelle noin 80 osallistujaa Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Itävallasta. Seminaarin päätteeksi maalattiin yhteinen tulevaisuus.

Santala Print Oy – kasvua ja kansainvälistymistä

Santala Print Oy:llä on takanaan pitkä historia. Yritys on nimittäin toiminut mainosten valmistusten parissa jo yli 35 vuotta. Aikaisemmin Santala Print Oy tunnettiin nimellä Mainostoimisto Santala.

Lapualla sijaitsevan yrityksen toiminnassa tärkeitä ovat olleet laatu, kokemus ja uudet innovaatiot. Niinpä Santala Print on laajentanut tuotanto- ja varastotilojaan sekä tehnyt suuria laitehankintoja, kun toiminta ja asiakkaiden tarpeet ovat kasvaneet. Santala Print Oy on kiinnittänyt huomiota myös asiakastiloihin toimintaa kehitettäessä.

Yritys toimii kotimaan markkinoiden lisäksi kansainvälisillä markkinoilla. Yrityksen kasvuun ja kansainvälistymiseen liittyvät hankkeet nostavat Santala Print Oy:n yhdeksi Aisaparin alueen helmeksi vuonna 2018.

Kuvassa: Santala Print Oy:n Turo ja Raimo Santala.

Uittomieskämppä, sauna ja tukkilaisten harjoittelurata

Evijärven Jokisuunlahdelle toteutettiin kansallisesti merkittävä uittoperinnealue Evijärvi-Seura ry:n hallinnoimassa hankkeessa. Ensimmäisessä vaiheessa alueelle rakennettiin vanhan perinteen mukainen uittomieskämppä, minkä jälkeen alueen kehittämistä jatkettiin rakentamalla saunarakennus ja tukkilaisten harjoittelurata, jossa on kaikkiaan 17 tukkilais- ja metsätyötaitoja tukevaa harjoittelupistettä.

Uittomieskämppä, saunarakennus ja tukkilaisten harjoittelurata kunnioittavat raskasta ja vaativaa puiden uittotyötä ja uittomiesperinnettä, ja on siksi yksi vuoden 2018 hankehelmistä.

Uittomieskämpän vihkiäiset pidettiin heinäkuussa 2017.
Saunarakennus valmistui Jokisuunlahdelle vuonna 2018.
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *