Aisaparin alueellinen vaikuttavuus kasvaa

Aisapari perustettiin viisitoista vuotta sitten Järviseudun ja Härmänmaan yhteiseksi edunvalvojaksi. Aisaparin kautta kaksi seutukuntaa sitoutui yhteen aisapareiksi viemään eteenpäin maakunnan pohjoisinta osaa. Vaikka seutukunnat ovat sittemmin menettäneet merkitystään, on yhteisen LEADER-ryhmän merkitys kasvanut entisestään.


Toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää kainalossaan Aisaparin Into-maskotti.

– Perustamisvaiheessa tärkeässä roolissa olivat nykyinen maakuntajohtaja Asko Peltola, joka toimi valmistelutyöryhmän puheenjohtajana sekä silloiset Järviseudun seutusihteeri Hannele Luhtala ja Härmänmaan kehittämispäällikkö Leena Perämäki. Minä olin strategian kirjoittaja ja kokoaja, valmistelutyöryhmä tuki ja kommentoi. Into oli päällä, vaikka ei oikein tiedetty mitä kaikkea tämä tuo tullessaan, kertoo Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää.

Vuonna 2001 aloitti 25 Leader-ryhmää ja Aisapari oli yksi niistä – yksi niistä harvoista, jotka olivat täysin uusia ryhmiä, eivätkä olleet mukana Leader II-kaudella. Strategian kirjoittamisessa oli onnistuttu! Myöhemmin myös muut ryhmät, jotka eivät saaneet Leader-statusta saivat rahoituksen toiminnalleen ALMA, POMO tai Tavoite 1 -ohjelmista.

Alueen kunnat ja kaupungit ovat olleet tärkeitä yhteistyökumppaneita, osarahoittajia ja tukijoita. Alueella on nähty, mitä varoilla on saatu aikaan: kahden ohjelmakauden aikana noin 200 yrityshanketta ja 300 kehittämis- ja investointihanketta. EU:n ja valtion rahoitusta on tuotu alueelle miljoonia euroja. Lisäksi alueen yritykset ja yhdistykset ovat sijoittaneet hankkeisiin reilusti omaa rahaa ja  työtä.

Mervi Niemi-Huhdanpää on ollut Aisaparin toiminnassa mukana alusta lähtien, ja toiminnanjohtajana hän on luotsannut yhdistystä vuodesta 2005 lähtien.

– Aisaparin toiminta on monipuolistunut vuosien myötä, Niemi-Huhdanpää sanoo. Innokkaita ihmisiä ja innovatiivisuutta on ollut toki mukana alusta saakka, mutta verkostot ovat laajentuneet huomattavasti.

Aisapari tunnetaan alueella. Seudun yritykset ja yhteisöt ottavat aktiivisesti yhteyttä ja sana leviää verkostoissa.

– Näin loppukaudesta harmittaa, kun raha ei riitä kaikkien hyvien hankeideoiden toteuttamiseen. Toivottavasti into riittää odottaa ja lähteä toteuttamaan ideoita ja hankkeita uudella kaudella. Kun uusi ohjelmakausi alkaa, alkaa tiedotus, aktivointi ja neuvonta uusista rahoista ja rahoituksen ehdoista.

Vuoropuhelua ja yhteistyötä

Osallistuminen, yhteiset tilaisuudet ja suunnitelmien synkronointi ovat yhteistyön kulmakiviä.

– Leader-ryhmässä ovat edustettuina kaikki kansalaispiirit, kunnat, yritykset, yhdistykset ja muut yhteisöt, Niemi-Huhdanpää painottaa. Yhteinen ryhmä on kohtauspaikka: erilaiset näkemykset yhdistyvät ja ideat jalostuvat koko aluetta palveleviksi suunnitelmiksi.

Vuosien saatossa EU-vastaisesta alueesta on muodostunut kehittämisrahoitusta älykkäästi hyödyntävä alue. Asennemuutosta on tapahtunut, mutta vielä on tekemistä. Uusia yhteistyöverkkoja on luotu paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Yhtenä kuluneen kauden tähtihetkistä toiminnanjohtaja mainitsee R.Hautala Ky:n hankkeen, IKI AIR -savupiipun, valinta vuoden maaseutuinnovaatioksi vuoden 2010 Parhaat käytännöt -kilpailussa.

– Hienoja hankkeita on ollut paljon ja jokainen on ollut omalla tavallaan tärkeä. Kylien toimintaan on saatu vireyttä, alueelle näkyvyyttä, uusia avauksia, uusia tuotteita, uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja.

Vuoropuhelua ja yhteistyötä on sovellettu myös uuden kauden valmisteluun. Merkki päällä -strategiaa on valmisteltu työryhmissä ja jokainen halukas on saanut antaa kommenttinsa ohjelmaan. Läpilyövänä teemana on yhteispeli ja hyvä joukkuehenki.

Juhlavuosi aiotaan käyttää erityisesti hyvien käytäntöjen levittämiseen: viidentoista vuoden aikana on toteutettu lukemattomia hyviä hankkeita, joista kelpaa hakea vinkkiä myös tuleviin.

– Aistit ovat avoinna myös uusille asioille, kokeilukulttuuria hyödyntäessä ei mikään ole mahdotonta, kun asioita vain lähdetään viemään eteenpäin. Onni ja menestys ovat omissa käsissä!

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *