Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmille ennätyspotti

Maa- ja metsätalousministeriön valintakomitea esittää Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmille yhteensä noin 30 miljoonaa euroa jaettavaksi alueen yritys- ja hanketukiin ohjelmakaudella 2014 – 2020. Aisapari ry, Kuudestaan ry, Liiveri ry ja Suupohjan Kehittämisyhdistys ry myönsivät päättyneellä ohjelmakaudella 2007 – 2013 hankkeisiin ja yritystukiin julkista rahoitusta noin 22 miljoonaa euroa, joten lisäystä edellisvuosiin on 8 miljoonaa.


Kaikki Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät ovat saamassa toiminta-alueidensa käyttöön tukea edellisvuosia enemmän. Valtakunnallisesti Leader-toimintaan on ohjelmakaudelle 2014 – 2020 varattu 300 miljoonaa euroa julkista rahoitusta, tästä Etelä-Pohjanmaan osuus on jopa 10 %. Vaikka monissa EU:n rakennerahastoissa tukien määrä laskee tulevina vuosina, on Leader-toiminnan varoja kasvatettu. Kasvua perustellaan muun muassa hyvällä edistymisellä ja vaikuttavilla tuloksilla.

Leader-tuet on tarkoitettu paikallisista tarpeista syntyneisiin kehittämistoimiin, joiden tavoitteena on synnyttää uusia elinkeinoja, työpaikkoja ja lisätä alueen elinvoimaisuutta.

Pitkä työ tuottaa tulosta

Uutta ohjelmakautta on valmisteltu pitkään yhteistyössä kuntien ja muiden yhteistyötahojen – ja ennen kaikkea alueen asukkaiden kanssa. Leader-ryhmät ovat hyvin selvillä maakunnan nykytilasta ja kehittämistarpeista. Seuraavan seitsemän vuoden toimintaa ohjaavat strategiat on tehty paikallisten toimijoiden ehdotusten, ideoiden ja visioiden pohjalta yhteistyön hengessä. Jokaisessa on huomioitu kunkin alueen erityispiirteet, joten suunnitellut toimenpiteet vastaavat suoraan alueiden tarpeisiin.

Uuden ohjelmakauden haasteet nähdään kaikissa neljässä Leader-ryhmässä pelkästään positiivisina. Maakunnassa riittää kehittämisintoa, joten ohjelmakauden avausta odotetaan innolla. Etelä-Pohjanmaalla on aina uskallettu tehdä omia oivalluksia ja myös toteuttaa niitä. Sillä asenteella selviää jatkossakin.

Uuden Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tukien haku käynnistyy vuoden 2015 alussa. Tällä hetkellä uuden ohjelmakauden hakua vielä valmistellaan eivätkä tukien ehdot ole täysin varmistuneet. Koska tuet ovat EU-osarahoitteisia, on EU:n komission hyväksyttävä käyttöönotettavat tukimuodot ja tukikohteet. Komissio käsittelee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa parhaillaan, hyväksyvää päätöstä odotetaan vuodenvaihteessa. Haun virallisesta aukeamisesta Leader-ryhmät tiedottavat erikseen.

Lisätietoja:

Aisapari ry, Mervi Niemi-Huhdanpää, puh. 0500 765 871,
mervi.niemi-huhdanpaa@aisapari.net
Kuudestaan ry, Paula Erkkilä, puh. 040 507 6104, paula.erkkila@kuudestaan.net
Liiveri ry, Sinikka Koivumäki, puh. 040 513 1824, sinikka.koivumaki@liiveri.net
Suupohjan Kehittämisyhdistys ry, Paavo Mattila, puh. 0400 423 401, paavo.mattila@sky.suupohja.fi

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmille ennätyspotti

  1. Arja sanoo:

    Tosi hienoa! Onnittelut meidän alueen Leader-ryhmille! 🙂

  2. Aili Tamminen sanoo:

    Riittäisiköhän tuosta rahasta VR:n lisäraiderakentamisen jälkeiseen ympäristöjen kunnostamiseen/ vihreyttämiseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *