Hallituksessa puhalletaan yhteen hiileen

Isojoen valtuuston puheenjohtaja Pirjo-Liisa Ketola istuu Suupohjan Kehittämisyhdistyksen hallituksessa nyt toista kertaa. Vaikka hallituksessa on edustus alueen jokaisesta kunnasta, ei Ketolan mukaan kokouksissa ajeta oman kunnan etua, vaan töitä tehdään hyvässä hengessä koko seudun kehittämisen eteen.

LEADER-ryhmissä päätökset tehdään lähellä alueen asukkaita. Toimintaa ohjaa paikallisten kuntien, yhteisöjen ja asukkaiden edustajista koottu hallitus. Isojoen valtuuston puheenjohtaja Pirjo-Liisa Ketola kehuu kolmikannan toimivuutta.

Sattuman kautta alkuun

Omien sanojensa mukaan Ketola on luiskahtanut luottamustoimiin vahingossa.

– Muutin uutena Isojoelle vuonna 1994. Tuolloin vain miehen sukulaiset olivat minulle ennestään tuttuja.

Paria vuotta myöhemmin Ketolan kotikylälle oltiin puuhaamassa omaa kyläyhdistystä.

– Naapurin emäntä sai minut houkuteltua mukaan perustamiskokoukseen, ja niinhän siinä sitten kävi, että samalla tulin valituksi kyläseuran johtokuntaan.

Lopulta Ketola toimi yhdistyksen sihteerinä yli kymmenen vuotta.

– Nyt olen kuitenkin joutunut jättäytyä pois sihteerin tehtävistä, ja kyläseuran toiminnassakin olen mukana ainoastaan naistoimikunnan jäsenenä. En yksikertaisesti pystynyt enää panostamaan siihen hommaan niin paljon, kuin olisin itseltäni vaatinut.

Syy kiireeseen löytyy Ketolan kunnallisista luottamustoimista.

– Olen neljättä kautta valtuutettuna ja toista kautta valtuuston puheenjohtajana, mikä luonnollisesti vie paljon aikaa.

LEADER-toiminnassa on menty eteenpäin

Suupohjan Kehittämisyhdistyksen hallituksessa Ketola istuu kunnan edustajana.

– LEADER-ryhmän toiminta oli minulle ennestään tuttua, sillä olin Suupohjan kehittämisyhdistyksen hallituksessa kymmenen vuotta sitten yhteisön edustajana. Lisäksi omalla kylällä on hankerahoituksen avulla kunnostettu kylätalo ja tehty järven kunnostussuunnitelma.

Jos LEADER-ryhmän toimintaa vertaa kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen, on se Ketolan mukaan nykyään paremmin jäsentynyttä.

– Hankkeet ovat järkeviä, ja niiden avulla pystytään ihan oikeasti kehittämään aluetta. Hankkeista syntyvä hyöty on pysyvää ja tulokset usein konkreettisia. Esimerkiksi Isojoelle saatiin viimeksi hiihtoladuille valaistus.

Yhteistyötä seudun eteen

LEADER-ryhmän hallituksessa on edustus alueen jokaisesta kunnasta. Ketolan mukaan kokouksissa ei kuitenkaan ajeta oman kunnan etua, vaan töitä tehdään hyvässä hengessä koko seudun eteen.

– Näissä kokouksissa ei tarvitse pelätä, että toinen kunta yrittäisi viedä rahat oman kunnan nenän edestä. Useinkaan ei edes huomaa, mitä tahoa kukin hallituksen jäsen edustaa.

Se miten rahoitus kohdentuu tietyn kunnan alueelle, on Ketolan mukaan ainoastaan kiinni kuntalaisten omasta aktiivisuudesta.

Omatoimisuuteen kannustaminen tärkeää

Yksi LEADER-ryhmien perustehtävistä on kannustaa ihmisiä omatoimisuuteen. Tätä aktivaattorin työtä arvostetaan myös kunnissa.

– Esimerkiksi Isojoen kodesjärveläiset kökkivät hanketuella itselleen uuden kylätalon, mikä oli hieno voimannäyte kyläläisiltä. Vaikka sivukylälle nousseen talon merkitys saattaa aluksi tuntua kunnan näkökulmasta pieneltä asialta, on sillä kuitenkin kylän asukkaille iso merkitys, Ketola pohtii.

– Yhteinen kokoontumispaikka muun muassa mahdollistaa kylälle monenlaista toimintaa. Kylien aktiivisuus myös tekee niistä huokuttelevia paikkoja uusien asukkaiden näkökulmasta.

Väärissä paikoissa ei kannata säästää

Tällä hetkellä LEADER-ryhmissä valmistellaan uutta ohjelmakautta. Vastineeksi EU:n ja valtion rahalle ohjelmiin tarvitaan myös alueen kuntien rahaa.

– Ymmärrän hyvin, että kun kunnilta viedään valtionosuuksia ja verotulot heikkenevät, ohjaa se helposti kriittisyyteen kaikkien kulujen kanssa. LEADER-ryhmä on kuitenkin maaseutukuntien kannalta niin tärkeä toimija, ettei rahahanoja ole tässä kohtaa varaa laittaa kiinni. Erityisesti paikallisen elinkeinotoiminnan kehittämistä pitää pystyä tukemaan myös jatkossa, sillä loppukädessä yritykset pitävät monia kuntia pystyssä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *