Ilman yhteistyötä pientuottajien ääni ei kuulu

Kuluttajien keskuudessa lähi- ja luomuruoka ovat kovassa nosteessa. Silti isot jyräävät neuvottelupöydissä ja hintakilpailutuksissa. Maakunnan pientuottajat uskovat, että heidän asemansa paranee vain yhteistyöllä.


– Kyllä se oli järkytys ja pettymys. Yksinoikeus syötäviin annoksiin on tämän kokoluokan tapahtumassa todella iso juttu, omassa meijerissään vuohenjuustoja ja jäätelöitä valmistava Anna-Kaisa Niemi toteaa.

Maakunnan pientuottajien tunteet nousivat pintaan, kun marraskuussa selvisi Fazerin neuvotelleen yksinoikeuden ruoka-annosten myymiseen ensi kesän Farmarissa. Valtakunnallinen suurtapahtuma, jossa liikkuu paljon potentiaalisia asiakkaita, olisi ollut mitä parhain näytön paikka pienillä markkinointibudjeteilla toimiville yrityksille.

– Meillä tuotteista vain jäätelö on sellainen, jota olisimme myyneet Farmarissa paikanpäällä syötäväksi. Suurtapahtumissa myyntipaikat ovat kuitenkin arvokkaita, ja jos kaupankäyntiä rajoitetaan, on osallistumisesta vaikeaa saada kannattavaa, Niemi arvioi.

Järjestäytymistä tarvitaan

Niemen mukaan yhteistyö olisi yksi keino, jolla pientuottajien asemaa voitaisiin parantaa. Sillä pystyttäisiin ratkaisemaan esimerkiksi logistiikkaan ja maksujärjestelmiin liittyviä ongelmia.

– Myös neuvottelupöytiin olisi hyvä saada mukaan ammattilainen, joka pitäisi pientuottajien puolta. Kun itse joutuu olemaan joka-alan asiantuntijana, niin neuvottelutaito taitaa ainakin henkilökohtaisesti olla se heikoin lenkki.

Näkemykseen yhtyy myös pitkän linjan yrittäjä Leila Nuottivaara, joka valmistaa sinappia omassa pihapiirissään Ylistarossa.

– Monet meistä ovat niin kiinni itse tekemisessä, ettei meillä ole aikaa pysyä kärryillä siitä, millaisia kilpailutuksia ja neuvotteluja on alueella käynnissä.

Nuottivaaran mielestä pienet elintarviketuottajat tarvitsisivat luottomiehen, joka valvoisi heidän etuja, koordinoisi kilpailutuksia sekä visioisi ja markkinoisi toimintaa.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että jokainen pientuottaja toimii yksin. Me kyllä tiedämme toisemme, mutta meidän tulisi tavata ja tutustua paremmin. Näin voisimme miettiä ratkaisuja ongelmiin yhdessä.

Tuottajien oma varjofarmari

Maakunnan pientuottajat ovat nostaneet esiin mahdollisuuden perustaa oman ruoka-alueen Farmarin näyttelyalueen ulkopuolelle. Sekä Nuottivaara että Niemi kannattavat ideaa:

– Tietenkin järjestelyt vaativat paljon panostusta, mutta toivottavasti se kannattaa. Onnistuessaan tapahtuma voisi olla loistava lähtölaukaus myös muulle yhteistyölle, yrittäjät pohtivat.

Leader tukee ruohonjuuritason tarpeita

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät ovat sitoutuneet kehittämisstrategioissaan erityisesti maaseudun pienyrittäjyyden tukemiseen, tuottajien myyntimahdollisuuksien parantamiseen sekä kuluttajien tietoisuuden lisäämiseen lähiruoan suhteen.

– Meidän tehtävämme on huolehtia, että ruohonjuuritason tarpeet huomioidaan alueen kehittämisessä. Jos alueen toimijat aktivoituvat, voimme Leader-rahoituksen avulla myös konkreettisesti pönkittää yhteistyötä eteenpäin, kertoo Liiverin puheenjohtaja Keijo Viertoma.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *