Innostava kyläläinen

Kauhavan Kankaan kylässä asuva Katja Jaskari on asunut maaseudulla koko elämänsä. Kyläasumisessa parasta on kiireettömyys.


Katja saa hankkeista muistoksi Aisaparin viirit kumpaisellekin kylätalolle Mervi Niemi-Huhdanpäältä. Viirit ojennettiin kylätalo Tempauksen salissa.

Tällä hetkellä Katja on toista vuotta aktiivisesti toimivan Kankaan-Ikolan kyläseura Tempaus ry:n puheenjohtaja.

– Viihtyisässä kylässä ihmisillä on yhteistä puuhaa ja he tutustuvat toisiinsa. Viihtyisyyteen vaikuttaa myös se että kylässä asuu kaiken ikäisiä ihmisiä, sekä tietenkin kylää ympäröivä luonto, Katja kertoo.

Tapahtumat houkuttavat

Katja on ollut mukana Tempauksen toiminnassa useissa eri rooleissa ennen puheenjohtajan pestiä. Alun perin Katja lähti mukaan Tempauksen toimintaan, koska kyläseuran järjestämät tapahtumat houkuttelivat.

– Itse ammensi ajatuksia siitä mitä voisi olla tekemässä ja kehittämässä eri-ikäisille ihmisille. Usein Aisapari ja 4H ideoivat tapahtumia, joihin me täällä sitten tartumme. Jos asioihin ei tartu, mitään ei tapahdukaan. Tapahtumien järjestämiseen täytyy olla paljon omaa mielenkiintoa, Katja sanoo.

Kankaalla järjestetään muun muassa laskiaisriehoja, pääsiäiskokkoja, pyöräilykilpailuita ja jalkapalloa lapsille. Jokilakialla on järjestetty myös latotapahtuma useampana vuotena. Kyläläiset kokoontuvat latoon kuuntelemaan yhdessä musiikkiesityksiä ja tapaamaan toisiaan.

– Toukokuun lopussa järjestämme kyläläisille kevätjuhlan. Ohjelmassa on muotinäytös eri vuosikymmenien vaatteista, sekä lopuksi kyläläisten näytelmä, Katja selvittää.


Keskikankaan kylätalon komeassa tuvassa vas. Pirkko Kattelus, Mervi Niemi-Huhdanpää ja Katja Jaskari

Kylätoiminta rikastuttaa mieltä

Kylätoimintaan mukaan lähteminen tutustuttaa samalla kylällä asuvia toisiinsa. Kun naapurukset ovat tuttuja keskenään, lapset kokevat kyläympäristön tuttuna ja turvallisena asua.

Kyläseura tekee paljon hankintoja, jotka vaikuttavat kylän asumisviihtyvyyteen. Kyläseura on hankkinut LEADER-ryhmän avulla mm. uusia pöytiä ja tuoleja, sekä kotiseututalolle rakennettavan takka/leivinuunin.

– Kun Kankaasta tuli osa Kauhavaa, täältä lopetettiin sivukirjasto. Se ei oikein ollut kankaalaisten mieleen, ja tänne tehtiinkin oma kirjasto. Ensimmäiset kirjat saimme lahjoituksena, mutta myöhemmin kun rahaa on kertynyt, olemme ostaneet uusia kirjoja. Kaiken kaikkiaan omassa kirjastossamme on 6500 kirjaa, Katja valaisee. Kirjaston kanssa samassa rakennuksessa on myös kylän oma kuntosali.

Aktiivinen kyläläinen

Kun Katja muutti Kankaalle vuonna 2001, eivät kyläläiset vielä tienneet, minkälaisen tehopaketin Kangas hänestä sai. Katja on aktiivinen kyläasuja, jolla on kyky innostua aina uusista ehdotuksista.

– Jos joku ehdottaa jotain tapahtumaa, sanon että ei muuta kuin päivä pystyyn, mainosta kehiin ja se on siinä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *