Yrittäjät ja maaseudun kehittäjät suuntaavat Kalliojärvelle

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan yhteinen innovaatioleiri kolkuttelee jo ovella. Leiri pidetään 10.-12.6.2014 Isonkyrön Kalliojärvellä, ja mukaan on tulossa runsas joukko yrittäjiä, maaseudun kehittäjiä, rahoittajia, nuoria sekä eri organisaatioiden edustajia kehittämään jotain uutta lähialueen resurssien hyödyntämiseksi.


– On todella mielenkiintoista nähdä, miten työskentely tällaisella ideointileirillä etenee, mitkä ovat osallistujien tuntemukset ja minkälainen tulos ryhmässä syntyy kaikkien osallistujien osaamisen yhdistämisestä, SEDUn aikuiskoulutuspäällikkö Tarmo Vuorenmaa kertoo tunnelmista.

Näe lähelle!

Innovaatioleirillä on viisi teemaa, joista työstetään kolmen päivän aikana uusia  ratkaisuja lähienergiaan, lähiruokaan ja alueen matkailuun liittyen. Tavoitteena on saada alueelle uutta yritystoimintaa ja valmiita hankeideoita. Nämä työpajojen teemat saatiin leirille ideakilpailun kautta, jonne lähetettiin yli 20 ehdotusta.

– Ideoita lähitalouden edistämiseen tuli hyvin ja se kertoo, että tämä asia koetaan tärkeäksi ja näitä asioita olisi edistettävä nykyistä pontevammin. Kun alue- ja lähitaloudesta puhutaan erilaisilla foorumeilla, ihmiset rohkaistuvat tulemaan omien ideoidensa kanssa huomattavasti paremmin esiin, analysoi Vuorenmaa kilpailun saamaan hyvää vastaanottoa.

Leirin työpajojen teemat ovat: lähienergiantuotanto kylissä, tienvarsien kasvustosta biokaasua, ruoka-automaatista lähiruokaa, lähiruokaa verkosta ovelle  ja lähimatkailun läpimurto ja toteuttaminen.

Ideat käytäntöön

– Pajojen tulokset jännittävät, kun niissä on yhdistelty useampi idea yhteen, jo se antaa mielenkiintoisen työalustan. Periaatteessa tuosta olisi mahdollista saada enemmän kuin viisi uutta yritystä, lisää Kyrönmaan monipuolistuva maaseutu –hankkeen projektipäällikkö Anja Uhlgrén.

Vuorenmaa muistuttaa, että vaikka yksi leiri ehtii työstämään vain muutamaa hyvää liikeideaa, antaa se toimintamallin osallistujille, jotka vievät sitä laajempaan käyttöön. Tämä mallin levittäminen on leirin yksi laajempi tavoite.

Leirin päätteeksi tuomaristo arvio kunkin pajan lopputuloksen. Tuomaristoon kuuluvat Teemu Hauhia maaseutuvirastosta, taloustoimittaja Harri Sippola Pohjalaisesta, Ilmajoen kunnan elinkeinotoimen yritysasiamies Rami Mattila, Pohjanmaan ELY-keskuksen kehittämispäällikkö ja vuoden 2013 maaseututoimija Kaarlo Lepistö sekä Etelä-Pohjanmaan yrittäjien kehityspäällikkö Tommi Ylimäki.

Aivan pelkkää työntekoa ei ole luvassa, vaan maaseutuverkoston rahoittamalla leirillä verrytellään välillä aivonystyröitä ja haukataan happea hyödyntäen Kalliojärven ympäristöä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *