Jari Mäki loi palan Amerikkaa Koskenkorvalle

Koskenkorvalla Ilmajoella on amerikkalaisiin tuotteisiin ja amerikkalaisuuteen erikoistunut yritys, joka hämmästyttää kävijän. Aavistuksen kokonaisuudesta saa jo alueelle tulleessaan, kun hevosaitauksen yläpuolella komeilee kyltti ”Welcome Koskenkorva Ranch”. 1960-luvun alun television hankkimisesta alkanut kiinnostus amerikkalaisiin elokuviin ja autoihin kantaa ja työllistää tänään toistakymmentä henkilöä.


Jari mäki uuden laajennusosan edustalla.

Yrityksen päätoimialaa on amerikkalaisten autojen varusteiden ja varaosien maahantuonti ja myynti sekä huoltokorjaamotoiminta. Pihalla huoltoa odottaa rivi amerikkalaisia autoa, jotka tulevat korjaamolle kaikkialta Suomesta.

– Toiminta alkoi vuonna 1979, jolloin läksin ensimmäisen kerran Amerikkaan. Vuokrasimme auton ja matkamuistoksi toin purkaamolta vanhoja auton osia. Sen jälkeen aloin kiertää rompetoreja kesät ja talvisin kävin Amerikassa osien hakumatkalla, kertaa Mäki aikaa ennen yrityksen perustamista.

Suuren päätöksen Mäki teki vuonna 1989, jolloin hän irtisanoutui töistä ja osti Amerikan-matkaltaan kontillisen amerikkalaisten autojen tarvikkeita; renkaita, vanteita jne. Kun 100 kuutiota tavaraa oli myyty kolmen kuukauden kuluttua, alkoi Amerikan reissujen väli tihentyä. Myös vaimo Katariina ryhtyi alalle vuonna 1994, kun hän irtisanoutui Ilmajoen kunnan johtavan lomittajan toimesta.

– Myymälä rakennettiin 1995. Avajaisiin odotettiin 50 henkilöä, mutta kun kävijöitä olikin 400, alkoi olla selvää, että tämä kiinnostaa ihmisiä laajemmin, muistelee Mäki.

Samoihin aikoihin Jari Mäki alkoi ostaa myös erikoisautoja, joilla tehdään tänään paljon esimerkiksi hää- ja syntymäpäiväkuljetuksia sekä juhlistetaan eläkkeelle jäämistä. Tallista löytyy niin presidentin virka-auto, Irvinin kuin Nokian pääjohtaja Kairamonkin virka-auto.  Viimeksi erikoispitkässä limusiinissa lakkiaan juhlisti 17 Ilmajoen lukion tuoretta ylioppilasta.

Yritystukea investointiin

Yritystukea päätettiin hakea siinä vaiheessa kun vuonna 2005 rakennettuun uuteen korjaamoon haluttiin tehdä laajennus.

– Toinen tarve oli erikoispitkien autojen nosturin hankinta, jollaista Suomessa ei ollut missään.  Sen hankintahinta oli sen verran iso, että päätimme hakea tukea Liiveristä. Tukea hankintoihin saatiin 20 %, Mäki kertoo.

Korjaamon laajennuksen ja uuden nosturin myötä voitiin palkata kaksi uutta työntekijää. Tuki oli Jari Mäen mukaan hyvä ja sillä oli merkitystä, mutta kritiikkiä tuet saavat työaikaa vievän byrokratian paljoudesta. Paperityötä on liian paljon. Mäellä on näkemys siihen, miten tilannetta voitaisiin parantaa:

– Tuet pitäisi voida myöntää niin lähellä hakijoita, että ihmistuntemus säilyy. Kun hakija on luotettava, niin silloin pelin pitäisi olla selvä, Jari Mäki pohtii.

Luottavaisena tulevaisuuteenHaaveensa toteuttaneen yrittäjän on helppo hymyillä.

Nykyisin korjaamolle on kahden viikon jonot. Työntekijöitä on tällä hetkellä 14. Amerikan kärpänen on purrut myös perheen nuoria, joista Susanne hoitaa nykyisin yrityksen markkinointia ja Tommi on erikoistunut mopoautojen myyntiin.

Kesäsesongin varsinaista alkua odotetaan juhannukselta, jolloin pihassa pyörähtää 100–150 turistia päivittäin. Matkalaisille isäntä esittelee yritystä tunnin kierroksella, jossa kävijät pääsevät tutustumaan myös isännän harvinaisiin autoaarteisiin. Pihapiirin myymälän huikeista valikoimista voi kierroksen lopuksi löytää tuliaisiksi vaikkapa bootsit tai stetsonin huikeista western-tuotevalikoimista.

– Ja edelleen joka reissulla Amerikassa vietän aikaa autopurkaamoilla. Siellä tapaa erilaisia ihmisiä eri puolilta maailmaa, joilla kaikilla on sama haave: löytää tietty osa tiettyyn autoon, kertoo Mäki käsin kosketeltavasta Amerikan innostuksestaan. Seuraava reissu on suunnitteilla elokuuksi.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Jari Mäki loi palan Amerikkaa Koskenkorvalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *