Leader 20 vuotta: Saimme vallan omiin käsiin

Leader-toiminta täyttää Suomessa tänä vuonna 20 vuotta. Tällä palstalla kurkistamme Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien mielenkiintoisen taipaleen alkupäähän ja vuosien merkittävimpiin tapahtumiin toiminnassa vaikuttaneiden ihmisten ja hankkeiden kautta. Tervetuloa aikamatkalle!


Tuula Lahti muistelee mielellään Seinäjoen seudun Leader-toiminnan alkuvaiheita. Kuva: Juha Harju, Markkinointi & Mainonta

– Leader-toiminta toi kehittämistyön lähelle tavallista asukasta ja mahdollisti rahoituksen paikallisten ihmisten omille hankkeille. Tämä oli uutta!

Näin toteaa Into Seinäjoen markkinointipäällikkö Tuula Lahti. Hän työskenteli seutusihteerinä vuonna 1995, kun Seinänaapureiksi kutsuttu Seinäjoen seutukunta päätti silloisen kaupunginjohtajan Raimo Yli-Uotilan aloitteesta hakea Leader-rahaa alueelle.

Lähtölaukaus konkreettiselle työlle

Seutusihteeri Lahti sai tehtäväkseen selvitellä Leader-ohjelman sisältöä ja rupesi tekemään hakemusta. Alku oli kuitenkin sekavaa, koska ei ollut oikein selvää, mistä oli kysymys. Tästä huolimatta lopputulemana oli Ilkka-lehden uutinen, että Seinänaapurien Leader-hakemus oli hyväksytty ja miljoonia oli tulossa peräti viisi.

– Se oli lähtölaukaus konkreettiselle työlle. Varsinaista kehittämisohjelmaa palkattiin työstämään Harjunpään Nina, josta myöhemmin tuli Seinänaapurien kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Alussa tärkeimpiä tehtäviä olivat tiedottaminen ja ”kansanvalistus” eli ihmisiä ja kyliä aktivoitiin.

– Ensimmäisiä rahoitettuja hankkeita, jotka olisivat sinänsä jo oman jutun aiheita, olivat muun muassa matkailuyrittäjien laadunkehittämishanke Lakeuden kutsu ja Kaanaa-seuran vesibussihanke.

Lupa kehittää

– Leader-toimintatapa mullisti alueellisen kehittämistyön. Tuli ikään kuin ”lupa” kehittää ja rahoittaa omia hankkeita. Alueen asukkaiden ja toimijoiden asiantuntemus ja paikallistietämys nostettiin uuteen arvoon viranomaistyön rinnalle, ehkä jopa sen ohi.  Kehittämistyö jalkautui nopeasti ja opetti tavallisia kuntalaisia ottamaan itse vastuuta oman alueen kehittämisestä.

Lahden mukaan Leader-tuki, oikea raha, motivoi ja herätti ihmisiä uudella tavalla.

– Innostus oli suurta ja ihmisillä paljon valtaa omissa käsissä. Ohjeistusta ei ollut juurikaan ja töitä tehtiin rennolla otteella. Valitettavasti tämä toimintatapa on karissut vuosien mittaan, kun viranomaiset ovat ryhtyneet enenevässä määrin suitsimaan toimintaa.

Nykyisessä työssään markkinoijana hän näkee yhtymäkohtia Leader-toimintatapaan.

– Olemme aidosti ylpeitä omasta seudusta ja maakunnasta. Ei kysellä keneltäkään, mitä pitäisi tehdä, vaan tehdään itse!

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *