Leader-rahalla pönkitetty yli sadan uuden yrityksen syntyä

Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmät ovat tukeneet yli 200 yrityksen investointeja, kehittämistä sekä uusien työntekijöiden palkkaamista kuluneella ohjelmakaudella. Asiakkaista puolet on alkavia yrittäjiä. Toimiva rahoitustyökalu halutaan säilyttää myös jatkossa.

Paikallisuus on valttia! Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmien henkilökunta on lähellä asiakkaita.

Leader-ryhmien rooli yrityskentän aktivoijana on tärkeä, sillä he ovat paikallisina toimijoina fyysisesti lähellä yrittäjiä. Yritystukia onkin haettu kuluneella ohjelmakaudella kiitettävästi, eikä Etelä-Pohjanmaalla ole jäänyt vuosittaisia määrärahoja käyttämättä.

– Tähän mennessä Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmät ovat myöntäneet tukea yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa yli 200 pienyritykselle. Kun mukaan lasketaan yrittäjien oma panos, nousee yrityshankkeiden kokonaisbudjetti lähes 14 miljoonaan euroon, kertoo Sinikka Koivumäki Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys Liiveristä.

Puolet alkavia yrittäjiä

Erityisen hyvin Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmät ovat onnistuneet tavoittamaan alkavat yrittäjät. Viimeisen viiden vuoden aikana Leader-rahalla onkin pönkitetty yli sadan uuden yrityksen syntyä.

Yritystuilla on muun muassa avustettu alkavia yrittäjiä investoinneissa, tuettu tuotekehitystyötä, markkinointia ja yrittäjän kouluttautumista sekä madallettu kynnystä palkata ulkopuolista työvoimaa.

– Pelkästään käynnistystukien avulla on onnistuttu luomaan 54 uutta työpaikkaa yrittäjän itsensä työllistymisen lisäksi, toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää Aisaparista toteaa.

Arvoa joustavuudelle

Syitä alkavien yrittäjien tavoittamiseen on monia. Leader-ryhmät tekevät tiivistä yhteistyötä kuntien elinkeinotoimien kanssa. Sitä kautta ohjautuu paljon yrittäjäksi aikovia Leader-ryhmien pakeille. Lisäksi tiedotus on ollut aktiivista.

– Alkavat yrittäjät arvostavat myös joustavuuttamme ja sitä, että olemme helposti tavoitettavissa. Teemme töitä iltaisinkin ja tarvittaessa lähdemme asiakkaan luokse, toteaa Paula Erkkilä Kuusiokuntien Kehittämisyhdistyksestä.

Hyvistä neuvoista ei pihistellä! Leader-ryhmien henkilökunta neuvoo yritystukien haussa. Suupohjassa asiakkaita ohjaa Paavo Mattila ja Hanna-Leena Pihlajaniemi.

Toimiva työkalu halutaan säilyttää

Kulunut ohjelmakausi on ensimmäinen, jolloin kaikilla Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmistä on ollut käytössä samat rahoitustyökalut, yritystuet mukaan lukien. Tällä hetkellä suunnitellaan Leader-työn suuntaviivoja vuosille 2014–2020.

– Leader-ryhmät ovat löytäneet paikkansa nimenomaan pienten ja alkavien yritysten aktivoijana ja tukijana. Etelä-Pohjanmaalla toivotaankin, että positiiviset tulokset puhuisivat puolestaan ja yritystukien myöntämisoikeus säilyisi Leader-ryhmillä myös jatkossa.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *