Menestystä maalle yhteistyöllä

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:ssa johdon erityisavustajana toimiva Paula Viertola toimii linkkinä etujärjestöihin ja poliittisiin päättäjiin. Kurikkalaislähtöisen Viertolan mukaan Suomen maaseutu tarjoaa parhaimmillaan tulevaisuudessa ratkaisuja, joista muutkin maat voivat hyötyä.


Paula Viertola on omien sanojensa mukaan järjestössään ainoa,
jonka tehtävänkuvaan kuuluu ovien avaaminen uusille yhteistyötahoille.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on ammatti- ja etujärjestö maanviljelijöille, metsänomistajille ja maaseutuyrittäjille. Jäsenet ja järjestö yhdessä pyrkivät varmistamaan maaseutuelinkeinojen kannattavuuden ja arvostuksen.

– Tällä hetkellä tehdään tärkeitä ratkaisuja tulevaisuutta ajatellen. Kaikkein tärkein haaste tulee olemaan ruoantuotannon tukeminen niin, että meillä on jatkossakin oma kotimainen maataloustuotanto Suomessa. Lisäksi järjestö pyrkii edistämään yrittämisen edellytyksiä maaseudulla, Paula Viertola kertoo.

Tiivistä yhteistyötä

MTK ja LEADER-ryhmät tekevät töitä samojen asioiden parissa. Yhteisiä tavoitteita on muun muassa maaseutuyrittäjyyden, maaseutuasumisen ja uusien innovaatioiden tukeminen. Lisäksi on tärkeää, että LEADER-ryhmissä ollaan perillä maa- ja metsätalouden tulevaisuuden kasvumahdollisuuksista, jotta hallituksissa osataan tehdä oikeita yritystuki- ja hankerahoituspäätöksiä.

– Yhteistyö LEADER-ryhmien ja MTK:n välillä on erittäin tärkeää ja sitä halutaan olla jatkossakin viemässä eteenpäin, Viertola korostaa.

Maaseutu elää yrittäjyydestä

Viertola on ollut mukana arvioimassa LEADER-ryhmien strategioita tulevalle ohjelmakaudelle. Ryhmäkohtaisia arvioita hänellä ei ole lupa valmisteluvaiheessa antaa, mutta kokonaisuutena maakunnan strategiatyö kerää kehuja.

– Jokaisesta strategiasta huokuu elinkeinolähtöisyys ja se on hieno asia. Yrittäjyys ja aikaansaaminen ovat aina olleet Etelä-Pohjanmaalla omassa kategoriassaan.

Viertolan mukaan maaseutualueet eivät jatkossakaan selviä ilman yritystoimintaa. Asumisen tärkeyttä korostetaan kuntien suunnittelussa, mutta samalla on luotava mahdollisuudet vakaalle yritystoiminnalle. Eikä sovi unohtaa pohjalaista asennetta.

– Etelä-Pohjanmaalla on aina uskallettu tehdä omia oivalluksia ja myös toteuttaa niitä. Sillä asenteella selviää jatkossakin.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *