Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

Kun nuorena lähtee liikkeelle pienestä, uskaltaa aikuisena tehdä isojakin asioita. Näin uskoo Liiverin nuorisojaoston varapuheenjohtaja ja Ilmajoen vuoden nuorena palkittu Aino Hautamäki. Hautamäki kannustaa nuoria aktivoitumaan, sillä valittaminen ei vie asioita eteenpäin.


Liiverin nuorisojaoston jäsenenä Aino pääsee päättämään, mitkä nuoria koskevat hankkeet saavat LEADER-rahaa. Tähän mennessä toteutettujen hankkeiden tulokset on koottu Nuoret luovat -valokuvanäyttelyyn, johon voi käydä tutustumassa Kulttuurikeskus Herralassa Ilmajoella.

Koti Koskenkorvalla

Liiverin nuorisojaoston tuore varapuheenjohtaja on 16-vuotias Aino Hautamäki. Hautamäki on kotoisin Koskenkorvalta, jossa hän on asunut koko ikänsä. Kiirettä pois ei ole vieläkään, vaikka viime syksynä alkaneet turvallisuusalan opinnot järjestetäänkin naapuripitäjässä.

– Koskenkorvalla on kaikki mitä tarvitaan. Kaupat ovat lähellä, bussit kulkevat ja mopoautolla on helppo singahtaa eri suuntiin.

Hyvät kulkuyhteydet tärkeitä

Vaikka Hautamäki arvostaakin maaseudun rauhaa, pitää sieltä tarvittaessa päästä helposti pois. Syrjäisemmille kylille Aino toivoisikin parempia bussiyhteyksiä, jotta nuoret viihtyisivät paremmin.

– Pienempänä taas omista kyläläisistä löytyy ne tärkeimmät kaverit, eikä tekemistä tarvitse hakea muualta.

Aktiivinen tekijä

Nuoresta iästään huolimatta Aino on ehtinyt olla monessa mukana. Hän on toiminut nuorisovaltuuston puheenjohtajana ja ollut mukana 4H-yhdistyksen toiminnassa. Tällä hetkellä Aino vetää Koskenkorvalla liikunta- ja leikkikerhoa, jossa on mukana lapsia eskarista neljänteen luokkaan saakka.

– Tykkään tehdä nuorten kanssa töitä ja olen aina ollut kiinnostunut siitä, että kaikilla on kaikki hyvin. Lisäksi kerhojen vetäminen on tosi mukavaa, ja siitä saa hyödyllistä kokemusta itsellekin.

Vaikuttajana nuorisojaostossa

Hautamäki on ollut alusta asti mukana myös Liiverin nuorisojaoston toiminnassa.

– Ilmajoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja vinkkasi, että tällaista toimintaa ollaan käynnistämässä ja kannusti lähtemään mukaan. Etukäteen en tiennyt Liiveristä juuri mitään.

Hautamäen mukaan LEADER-toiminnasta pitäisikin kertoa nuorille mahdollisimman helpolla tavalla, eikä asioista saisi tehdä liian vaikeita.

Nuorten ääni kuuluville

Hautamäen mielestä työskentely nuorisojaostossa on ollut mukavaa.

– Kokoukset ovat olleet asiallisia. Tällä hetkellä teemme Liiverin nuorisojaostolle omia Facebook-sivuja. Lisäksi olemme olleet päättämässä, mitkä nuoria koskevat hankkeet ovat saaneet LEADER-rahaa, Aino summaa.

Hautamäki pitää nuorisojaoston roolia tärkeänä.

– Nuorten ääni täytyy kuulua, jotta nuoret saadaan lähtemään mukaan LEADER-ryhmän toimintaan. Ei se sillä tapahdu, että aikuiset istuvat pöydissä pohtimassa asioita.

Pienestä liikkeelle

Hautamäki uskoo, että nuorten pitäisi muutenkin osallistua kotiseudulla tapahtuvaan toimintaan jo mahdollisimman varhain, ja järjestää sitä myös itse.

– Useinhan ne, jotka ovat nuorempana lähteneet pienestä liikkeelle, uskaltavat myöhemmin tehdä isojakin juttuja.

Hautamäki kannustaakin nuoria aktivoitumaan ja laittamaan asioita liikkeelle.

– Ei auta valittaa. Asiat ei mene eteenpäin sitä kautta. Narinan sijasta pitäisi ruveta tekemään. Ei se oo niin vaikiaa!

Edessä armeija

Opintojen jälkeen Hautamäki aikoo suunnata armeijaan, joka on ollut haave pienestä pitäen.

– Kaikki on aina sanoneet, että pärjäisin armeijassa. Ja nyt on tarkoitus mennä testaamaan, pitääkö se paikkaansa.

Muuten Hautamäen tulevaisuus on vielä avoin.

– Saatan lähteä jatko-opiskelemaan muualle. Tai sitten jään tänne, jos työllistyn omalle alalle. Kiire ei kuitenkaan ole minnekään.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *