Monimuotoinen asuminen tuo vetovoimaa

Asuin- ja elinympäristöillä sekä näiden kehittämisellä on iso merkitys alueellisen vetovoiman kehittämisessä, uskoo Vetovoimainen Järviseutu hankkeen projektipäällikkö Hannu Nevala.

Vetovoimainen Järviseutu -hankkeen projektipäällikkö Hannu Nevala pitää Järviseudun monimuotoisuutta hyvänä kilpailuvalttina.

Hänen tarkoituksenaan on jatkaa työtä, jota Asumisen monet muodot -esiselvityshanke sai aikaan.  Selvää halukkuutta paluumuuttoon löytyy ja tarve on ilmeinen: osaavan työvoiman saanti on turvattava. Oman hankkeensa päätarkoitukseksi Nevala näkee ideoijien ja toteuttamisten yhdistämisen.

– Asioille on löydettävä toteuttajat, tavoite on yhteinen: luomalla monimuotoisia asuin- ja elinympäristöjä saadaan alueesta houkuttava kokonaisuus. Tämä takaa sen, että saamme alueelle osaavaa työvoimaa teollisuuden ja muun yritystoiminnan tarpeisiin, syntyy uusia yrityksiä, uusia työpaikkoja, palveluille uusia käyttäjiä ja sitä rataa myös uusia palveluja.

Muutakin kuin talo ja tontti

Asuinympäristöön kuuluvat niin talo ja tontti, kuin myös niihin liittyvät tekijät, esimerkiksi asumiskustannukset ja turvallisuus. Elinympäristöön Nevala luettelee jo sitten koko joukon elinkaaren eri vaiheisiin liittyviä asioita: palvelut, koulutus- ja työmahdollisuudet,  vapaa-ajan viettomahdollisuudet, harrastustarjonnan ja niin edelleen. Erityisen tärkeää Hannun mielestä on vaikuttaa asenteisiin.

–Olin hämmästynyt Järviseudun monipuolisuudesta. Muualta muuttaneena löytää potentiaalia, jota kantaväestö pitää itsestäänselvyytenä. Vetovoima syntyy monista tekijöistä, Nevala muistuttaa.

Tapahtumista näkyvyyttä

Hankkeen ns. innovaatioryhmässä istuvat samassa pöydässä Evijärven, Lappajärven ja Järvi-Pohjanmaan teknisestä toimesta ja kaavoituksesta huolehtivat tahot, rakennusteollisuus, sisustus- ja arkkitehtipalvelujen tarjoajat sekä vapaa-aikapuoli. Tarkoitus on yhdistää eri tahojen näkemykset ja luoda positiivista painetta asioiden yksituumaiselle kehittämiselle.

Ensimmäinen onnistuminen oli kuntien yhteisosallistuminen Pytinki-messuille. Keväälle 2014 on suunnitteilla oma messutapahtuma, jossa tuodaan esiin alueen tarjonta mahdollisimman monipuolisesti: asuminen,palvelut, teollisuus, kansainvälisyys, vapaa-aika, kylät, Nevala luettelee.

Vaikka toiminta kulminoituu kesään 2014, jolloin Järviseudulla järjestetään Asumisen monet muodot asumistapahtuma, tehdään tänä ja ensi vuonna kuntakohtaisia ja yhteisiä tapahtumia asumisteeman ympärillä. Tavoitteena on kokonaisvaltainen alueen profiilin nosto.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *