Perinteet heräävät henkiin Kuortaneella

Alavuden, Ähtärin ja Kuortaneen kunnan Museohankkeissa tehdään alueellista ja paikallista kulttuuriperintöä tutuksia toiminnallisia menetelmiä hyödyntäen. LEADER-viikolla Kuortaneen talomuseolla pääsee tutustumaan vanhoihin perinteisiin leikkien ja pelien avulla.

Museohankkeiden kohderyhmänä ovat alueen kuntalaiset ja matkailijat sekä etenkin lapset ja nuoret. Aitan avaimen piilotus oli jännää Kuortaneen Museokuhinoilla.

Parhaillaan menossa on vuoden kestävä Museohanke 2, joka käynnistyi toukokuussa 2013 heti ensimmäisen museotoimintaa kehittävän hankkeen perään. Molempia Kuudestaan ry:n tukemia hankkeita hallinnoi Lakeudenportin opisto. Mukana on 11 museota ja kolme taidekeskusta, mutta yhteistyötä tehdään tiiviisti ennen kaikkea neljän kotiseutuyhdistyksen kanssa, jotka ylläpitävät suurinta osaa alueen paikallismuseoista.

Museohankkeen työpajoissa on hyödynnetty monenlaisia entisajan perinteitä. Kuvassa työpajan tekemiä kaislalintuja ja rengaspelejä.

Kukkopeli on yksinkertainen ja hauska vanhan ajan peli.

Kotiseutuajeluita ja aikamatkoja

Hankkeissa on päästy kokeilemaan monenlaista toimintaa. Suuren suosion saanut museopassi on ollut käytössä kahtena kesänä. Siihen on kerätty leimoja museo- ja taidekeskuskäynneistä kolmen kunnan alueella, ja passin palauttanut on osallistunut erilaisten palkintojen arvontaan.

– Kesäisin on lisäksi toteutettu perinnetapahtumia museoilla. Ohjelmassa on ollut työpajoja ja -näytöksiä, vanhan ajan leikkejä ja pelejä, perinneruoan maistelua, pelimannimusiikkia, runonlausuntaa, tanssiesityksiä, leikkimielisiä kisoja ja toiminnallisia opastuksia. Opastetuilla kotiseutuajeluilla on kierretty tuttuja maisemia, joista on paljastunut uusia tietoja tarinoiden muodossa, kertoo hankevetäjä Marika Viinikka.

Vaikka museot vaipuvat aina syksyn saapuessa talviunille, on Museohankkeiden työ jatkunut vilkkaana ympäri vuoden. Esimerkiksi viime talvena pidetyissä “Aikamatka mummolaan” -työpajoissa tutustuttiin villalangan tarinaan eli käytiin läpi työvaiheet keritsemisestä karstaukseen ja kehräykseen saakka itse kokeillen. Osallistujina olivat isoäidit ja -isät lastenlapsineen. Aikamatkoja tehtiin kirjastoissa, vanhainkodilla sekä seurakunnan perhekerhossa.

– Toimintaan on mahtunut myös Koiramäki -aiheinen satutuokio päiväkoti-ikäisille, koko perheen laskiaisrieha sekä perinneleikitystä erilaisissa tapahtumissa eli perinteitä on todella herätetty henkiin!

Hankevetäjä Marika Viinikka leikitti lapsia Töysän laskiaisriehassa. Vauhti oli huimaa karhusilla-perinneleikin tiimellyksessä.

Matkailuoppaaksi hankkeen avulla

Talven aikana hankkeen toimiin kuuluu muun muassa museoiden esitteiden päivittäminen, kiertävä matkalaukkunäyttely ala-asteille sekä kaikille avoin konservaattoreiden huoltovinkkityöpaja. Museohanke 2 on myös tiiviisti mukana matkailuopaskoulutuksessa, jossa koulutetaan uusia, Suomen Opasliiton auktorisoinnin saavia oppaita Lakeudenportin opiston ja Etelä-Pohjanmaan maakuntakorkeakolun toimesta.

– Tapahtumista tiedotetaan paikallislehtien lisäksi aina Museohanke 2:n omalla Facebook-sivulla, joka on osoittautunut loistavaksi keinoksi tavoittaa ihmisiä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *