Nature Paavolassa valmistuu luonnon oma terveyspommi – koivunmahlajuoma

Soinissa puhtaan luonnon ympäröimänä sijaitsee pari sataa vuotta vanha tila. Entistä kantatilaa kehystää kaunis koivikko. Tilalla asuva Tiina Aittolampi surffaili netissä eräänä iltana. Sattumalta eteen tuli infoa koivunmahlasta. Aittolampi alkoi tutkia asiaa tarkemmin ja nyt hän pyörittää yhdessä miehensä Ari Aittolammen ja lastensa Timo, Janne ja Joonas Aittolammen kanssa Nature Paavola Oy nimistä yritystä, joka valmistaa koivunmahlatuotteita.

– Ensin oli tarkoitus tehdä vain luomukoivunmahlajuomaa, mutta sitten päädyttiin kokeilemaan makumahloja, mm. mustikka-, puolukka-, raparperi- ja tyrnimahlaa. Ne osoittautuivat toimiviksi, Aittolampi kertoo.

Koivunmahlaa pidetään luonnon omana terveyspommina.

– Se puhdistaa kehoa kuona-aineista, auttaa mm. aknesta kärsiviä. Mahla vaikuttaa myös positiivisesti rasva-arvoihin ja lievittää nivel- ja reumavaivoja.

Nature Paavola Oy valmistaa luomukoivunmahlan lisäksi makumahloja, mm. mustikka-, puolukka-, raparperi- ja tyrnimahlaa.

Myös villiyrttejä

Aittolampien perheessä viime kevät ja kesä oli kiireistä aikaa. Yrityksen alkuun saattaminen, minkä myötä Tiina ja hänen miehensä kiertelivät tutustumassa Suomen mahlatiloihin.

– Lisäksi meillä oli meneillään varaston rakennusurakka. Valmista tuli kesän loppupuolella.

Leader Kuudestaan myönsi rahoitusta varaston rakentamiseen ja laitteisiin.

–  Nykyään on ihan erilaista ryhtyä yrittäjäksi kuin 20-25 vuotta sitten. Nyt saa paljon enemmän apua. Leader Kuudestaan ja Uusyrityskeskus ovat olleet korvaamattomia alkavan yrittäjän taipaleella.

Myös ensi kesä tulee olemaan tapahtumien ja työntäyteinen. Nimittäin Nature Paavolassa tavoitteena on kerätä 30 000 litraa koivunmahlaa

–  Keruukausi on lyhyt ja kerätty mahla säilyy vuorokauden, joten on toimittava nopeasti, selvittää Aittolampi ja jatkaa:

– Ensi kesä kuluu myös villiyrttejä poimiessa. Kuivaamme ja pakkaamme niitä. Täällä järjestetään myös villiyrttikurssi ja mahlan keruukauden jälkeen alkaakin tilan remontointi, selvittää Aittolampi.

Vanhasta kantatilasta matkailutilaksi

Tilalla on pitkä historia, sillä ensimmäinen talo on seissyt kyseisellä paikalla jo 1570-luvulla. Vuosien saatossa tilaa ovat asuttaneet aika ajoin Tiinan sukulaiset.

– Vanhempani Kaija ja Taisto ostivat tilan 1962. Nyt meidän on tarkoitus remontoida tästä matkailutila noin 10 hengen ryhmille. Remontti alkaa ensi kesänä mahlan keruukauden jälkeen. Suunnitelmissa on kehittää luontomatkailua eikä tila sijaitse kaukana Pandatalosta, Keskisestä eikä PowerParkistakaan.

Parhaillaan Nature Paavolalla on menossa neuvotteluja mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Koivunmahlan myynti on vielä pientä Suomessa. Meidän tuotteita on suurimmaksi osaksi myynnissä pääkaupunkiseudulla. Myös Kiinan markkinat ovat suunnitelmissa, valottaa Aittolampi.

Toiveissa on myös saada enemmän jalansijaa kotimaan markkinoilla.

– Lähituottajia hehkutetaan paljon ja mediassa nostetaan esiin lähiruoka ja -tuotteet, mutta markkinoille pääsy ei ole niin yksinkertaista. Toivotaan, että lähituottajat saavat jatkossa paremmin tilaa kotimaan markkinoilla.

Tiina Aittolampi vinkkaa, että koivunmahlajuoma on oiva ja terveellinen joululahja. – Sitä voi käyttää myös kauneudenhoidossa. Koivunmahlajuomalla voi pestä vaikkapa hiukset ja kasvonsa.
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *