Innovaatiot kytevät nuorissa mielissä

Sata Seinäjoen ja Suupohjan seudun nuorta osallistui Etelä-Pohjanmaan 4H-piirin NYKY-hankkeen järjestämään yritysideakilpailuun. Ehdolla olleet neljäkymmentä uutta yritysideaa osoittivat, että nuorilla on kyky nähdä asioita tavalla, joka urautuneilta aikuisilta jää usein huomaamatta.


Mikko Luhtasen ja Ilkkamarkus Perälän kehittämällä Grillmasterilla irtosi voitto nuorempien sarjassa.

Kilpailun suunnitellut projektiohjaaja Anna Granlund on tyytyväinen varsinkin 13–18-vuotiaiden sarjan tasoon. Positiivista oli myös se, että monet kilpailuehdotukset syntyivät koulussa vedettyjen yritysmyllytyöpajojen tuloksena.

– Kilpailu osoitti, että hankkeessa kehitetty, aivonystyrät liikkeelle laittava yritysmylly toimii. Seuraavaksi menetelmä on tarkoitus tuotteistaa, jonka jälkeen se otetaan käyttöön kaikissa Suomen 4H-yhdistyksissä, myhäilee Granlund tyytyväisenä.

Nuorissa paljon potentiaalia

Yritysideoiden arviointiraadissa istunut innovaatioasiamies Tapani Saarenpää totesi, että nuorissa on valtavasti potentiaalia uusien innovaatioiden kehittäjinä. Heillä kun ei ole vielä ajattelua rajoittavia estoja. Usein nuorten ideoita ei kuitenkaan oteta tosissaan.

Kilpailu olikin tärkeä osoitus siitä, että myös nuoria kuunnellaan ja heidän yritysideoihin suhtaudutaan vakavasti. Se toivottavasti madaltaa omien ajatusten julkituomista myös jatkossa.

Grillmaster on aivan uudenlainen keksintö

Alle 18-vuotiaiden sarjassa voiton veivät Jalasjärven yläastetta käyvät 15-vuotiaat kaverukset Ilkkamarkus Perälä ja Mikko Luhtanen. He suunnittelivat paistinlastoista pienoisgrillin prototyypin. Palkintolautakunnan mukaan kyseessä on toteutuskelpoinen ja aidosti uudenlainen tuote.

– Grilliä voi käyttää siellä missä ei voi tehdä avotulta, esimerkiksi rokkijuhlilla tai ulkotöissä kuten turvesuolla, kertovat nuoret keksijät.

Vaikka voiton irtoaminen oli parivaljakolle yllätys, on 400 euron palkintorahoille kuitenkin jo keksitty käyttöä.

– Multa hajosi mopo, Mikko Luhtanen toteaaa.

Mobiilistudio tuo palvelun luo

18–25-vuotiaiden sarjassa voiton nappasi äänitekniikasta kiinnostunut Karri Kallio Seinäjoelta. Freakquency Pit -mobiilistudio mahdollistaa studiopalveluiden tilaamisen edullisesti esimerkiksi bändin omalle treenikämpälle. Mobiilistudion toimivuutta on menestyksekkäästi testattu jo omien ja kavereiden bändiprojektien kanssa.

– Palkintoraha auttaa studion kehittämisessä eteenpäin. Ja mikä olisi parempaa, jos vielä jonain päivänä harrastuksesta kehittyisi työ.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *