Ostofokus – tarjoaa apua yrityksen ostoihin

Vuodenvaihteessa Hannu Pesonen aloitti yritystoiminnan. Vastaavanlaisia yrityksiä ei ole montaa ja Pesonen on iloinen siitä, että uudenlaisella yrityksellä on ollut hyvä vastaanotto. Hän nimittäin tarjoaa pk-yrityksille ulkoistettua ostotoiminnan tehostamista.

Ostofokuksen yrittäjä Hannu Pesonen sai Leader Liiveriltä apua yrityksen perustamiseen. – Koen, että Leader-rahoitus oli paras vaihtoehto. Lisäksi sain Liiveriltä alkuvaiheessa apua yrityksen perusasioiden hoitamiseen.

“Ostojen lainalaisuudet ovat useimmiten samanlaiset”

Ajatus omasta yrityksestä pyöri Hannu Pesosella päässä reilun vuoden. Lopulta ajatus oli mielessä niin voimakkaana, että ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hypätä yrittäjän saappaisiin.

– Oli pakko lähteä koittamaan.

Pesosella on reilu kymmenen vuoden kokemus kansainvälisestä ostotoiminnasta. Hän on työskennellyt konepaja-, lääke- ja ravintolisäteollisuudessa.

– Noiden vuosien aikana huomasin, että ostojen lainalaisuudet ovat useimmiten samanlaiset toimialasta riippumatta.

Pesonen havaitsi myös, että ostot eivät välttämättä saa yrityksissä sitä fokusta, joka niille kuuluisi ja mikä olisi myös kannattavaa. Nimittäin Pesosen mukaan erityisesti valmistavissa yrityksissä merkittävä osa myynnistä saaduista euroista lähtee yrityksestä ulos ostojen muodossa.

– Tuotteita saatetaan vain tilata automaattisesti samalta toimittajalta perehtymättä tarkemmin siihen, mikä olisi lopulta kannattavaa. Tilaaminen voidaan hoitaa muiden tehtävien ohessa, mutta ostojen tehostaminen vaatii enemmän aikaa ja fokusta. Tilaamisen ja ostamisen ero on saatettu unohtaa päivittäisissä kiireissä.

Näiden havaintojen myötä ajatus oman yrityksen perustamisesta alkoi pyöriä mielessä ja johti lopulta Ostofokuksen perustamiseen. Liiveri myönsi yritykselle perustamistuen.

– Leader-rahoituksella on mm. luotu nettisivut, hankittu sparrausta myyntiin ja markkinointiin sekä tehty lakimiesten kanssa sopimuspohjat, joita voin käyttää, kun neuvottelen sopimuksia asiakkaiden puolesta. Olen saanut Liiveriltä apua alkuvaiheessa myös perusasioiden hoitamiseen.

Halu auttaa käytännön keinoin

Työssään Ostofokuksen yrittäjänä Pesonen käy firmojen ostoja läpi ja hakee yrityksille kustannustehokkaampia vaihtoehtoja sekä muita mahdollisia ratkaisuja ostojen tehostamiseen. Pesonen pyrkii työllään auttamaan yrityksiä kustannusten alentamisessa ja lisäämään siten myös niiden kasvua.

– Haluan tarjota yrityksille käytännön apua niin, että ihan oikeasti autan ja tarjoan vaihtoehdon enkä niin, että annan heille vain jonkin dokumentin.

Pesonen hoitaa tarvittaessa yrityksen ostoihin liittyvät sopimusneuvottelut ja käytännön toteutukset. Ostofokuksen yrittäjä tarjoaa apua yrityksille kolmella tuotteella, jotka ovat ostojen analyysi, Ostoilla tulosta -projekti ja ulkoistettu ostopäällikkö.

– Ensimmäinen vaihe on analyysi, joka on pieni kehitysprosessi. Toisessa vaiheessa mennään yrityksen ostot tarkasti läpi ja katsotaan, mitä osa-alueita voitaisiin kehittää sekä tuodaan tehostamisen vaihtoehdot esiin. Kolmannessa vaiheessa toimin ulkoistettuna ostopäällikkönä joko pitkä- tai lyhytkestoisessa projektissa, jossa tarvitaan vaikkapa kielitaidollista apua neuvotteluihin.

Yrittäjyys nähdään positiivisena

Ostofokus toimii pääsääntöisesti Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella, mutta on valmis toimimaan myös laajemmalla alueella. Yrityksissä Ostofokus on herättänyt mielenkiintoa.

– Ostofokus on uusi yritys myös siinä mielessä, että ostotoiminnan kehittämistä ei ole vielä kovin paljon ulkoistettu. Tähän mennessä on ollut hyvä vastaanotto. Kyseessä on uusi juttu, mutta asia nähdään hyvänä ja ulkoistetusta ostotoiminnasta kuullessaan useissa yrityksissä jäädään keskustelemaan uudesta mahdollisesta palvelusta.

Pesonen haastaa yrityksiä siinä, että kaikkea ei tarvitse hoitaa itse eikä varsinkaan silloin, kun omat resurssit eivät riitä.

– Ostoihin panostamalla yrityksen toimintaa saadaan kehitettyä ja vietyä eteenpäin.

Pesonen on innoissaan yrityksestään ja vaikuttaa siltä, että hänellä on paljon annettavaa työhönsä. Ostofokuksen yrittäjällä onkin paljon odotuksia tulevaisuuden suhteen.

– Toiveena olisi päästä auttamaan mahdollisimman montaa yritystä ja saada tuotua yrityksiin sitä ajatusta, että myös uusia toimintoja voi ulkoistaa. Tietenkin tavoitteena on saada myös yrityksen nimeä tunnetuksi.

Yrittäjyyden Pesonen näkee Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella positiivisena asiana.

– Tottakai yrittäjyydessä on myös omat haasteensa, mutta ne pitää vain selvittää.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *