Sata reissaajaa osallistui Road Tripeille

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien kiertoajelut onnistuivat yli odotusten. Mielenkiintoiset vierailukohteet houkuttelivat bussimatkoille runsaasti osallistujia, ja palautteen perusteella Road Tripeistä päätettiin tehdä vuosittainen perinne syksyn Leader-viikolle.


Eri puolille maakuntaa suuntautuneilla retkillä esiteltiin 20 vuotta täyttävää Leader-toimintaa ja sen tuloksia vierailemalla tukea saaneissa yrityksissä, kylissä sekä muissa kiinnostavissa kohteissa. Yksi pysähdyspaikoista oli Ähtärin kotieläinpihan Haapa-ahon talo.

Toiminnan monipuolisuus näkyi retkiohjelmissa

Leader-ryhmien tukemien hankkeiden kirjo on laaja, eikä rahoitusta myönnetä vain harvoihin ja valittuihin teemoihin. Oleellisempaa on, että hankkeelle on aito, ruohonjuuritasolta nouseva tarve. Paikallisten ihmisten kehittämisideoita onkin toteutettu 20 vuoden aikana yli 20 000.

Toiminnan monipuolisuus heijastui myös matkakohteisiin. Kierros alkoi maanantaina Aisaparin alueelta Kauhavalta, jossa tutustuttiin muun muassa Pitkäjärven kosteikkoon, Kalmookankaan moottorirataan ja Voltin kotiseututaloon. Tiistaina kierrettiin Alavudella ja piipahdettiin Akonkosken Sahalla, Hakojärven kylässä, Ähtärin kotieläinpihassa sekä lastensuojeluyksikkö Aarrerannassa. Keskiviikkona vuorossa oli Joupin vanha tupa, Kriikun mylly sekä muut Liiverin alueen rakennusperintökohteet. Kierros päättyi torstaina Suupohjaan, jossa vierailtiin ylämaankarjaa kasvattavan Jussi Harjun maatilalla, tutustuttiin Fysioterapia Forteen ja juotiin 20-vuotiskahvit Pappilankankaan hiihtomajalla.

Kunnan paras kaveri

Leader-viikko huipentui perjantaina Hämeenlinnassa järjestettyyn 20-vuotisjuhlaan, jossa keskusteltiin Leader-toiminnan tulevaisuudesta. Paikallisen kehittämisen työkaluksi tarkoitettu Leader on istunut alusta alkaen hyvin suomalaisten käsiin, sillä vahva kylätoiminta ja yhdessä tekemisen kulttuuri ovat aina olleet osa maaseutua.

Jatkossa Leader-toiminta aiotaan jalkauttaa myös kaupunkeihin. Ihmiset haluavat vaikuttaa ja osallistua oman elinympäristönsä tapahtumiin asuinpaikasta riippumatta. Paikallisuuden trendi jatkaa nousuaan, ja Leader-toiminnan on syytä käyttäää tämä tilaisuus hyödykseen.

Toiminnan isoin mahdollisuus piilee kuitenkin kunta- ja maakuntauudistuksessa. Kun kunnan tehtävät supistuvat, nousee alueen elinvoimaisuuden edistäminen entistä merkittävämpään rooliin, mikä on juuri Leader-ryhmien ydinosaamisaluetta. Paikallisiin ihmisiin on luotu toimivat verkostot, joita kuntien kannattaa hyödyntää. Kuntalaisten osallistamisessa Leaderin vaikutus on ollut merkittävä koko Euroopan mittakaavassa.

Ministeri Tiilikainen totesi juhlapuheessaan Leaderin olevan yksi EU:n parhaiten toimivista, mutta aliarvostetuimmista osista. Itsekin toiminnassa mukana ollut ministeri palkittiin seminaarin lopuksi Leader-pinssillä.

Etkö ehtinyt osallistua Road Tripeille? Katso koosteet alta!

Tunnelmia Aisaparin Road Tripiltä:

Liiverin Road Tripiltä:

Suupohjan Road Tripiltä:

Kuudestaan Road Tripiltä:

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *