Elämysliikuntareitistö kannustaa takaisin luontoon

Unelmat jokaisen ihmisen pääsystä luontoon ja niiden toteuttamiseksi laaditut suunnitelmat ovat lähes täysin toteutuneet Seinäjoen–Ilmajoen elämysliikuntareiteillä. Kymmenen vuotta sitten alkanut määrätietoinen kehittämistyö on tuottanut hyviä tuloksia.


Seinäjoki-Ilmajoki -elämysliikuntareitistö kulkee Seinäjoen Jouppilanvuorelta
Ilmajoen Ahonkylään saakka.

Yksi päätavoitteista on ollut esteettömyyden toteuttaminen niin, että kaikilla on mahdollisuus nauttia lähiluonnosta. Luontoon pääsee niin pyörätuolilla, kuin lastenrattaillakin. Esteetön kivituhkapintainen reitistö kulkee kymmenen kilometrin matkan Seinäjoen Jouppilanvuorelta Ilmajoen Ahonkylään. Reitiltä erkanee patikointi- ja pyöräilyreitti Tuomikylään ja yhtyy siellä hevosreittiin, jossa voi turvallisesti ratsastaa noin 11 km:n reitillä. Kyrkösjärven ympäri kulkeva reitti ja Kyrkösjärven luontopolku täydentävät vielä kokonaisuutta.

Puroista virraksi

Kaikkia reittejä ja elämyskohteita on toteutettu usean hankkeen voimin ja näin luotu osista valtakunnan mittakaavassa esimerkillinen, monipuolinen luontoliikuntaympäristö. Kehittämisyhdistys Liiveri ry:n ja ELY-keskuksen myöntämillä tuilla on tehty laavuja ja kotia sekä eläinten kuvauspiilo linnunpönttögallerioineen.


Esteetön pitkospuutasanne rakentumassa elämysreitin varrelle.


Yhtenä reitin erikoisuuksista on linnunpönttögalleria, joka sekin tehtiin talkoovoimin.

Käynnissä olevia hankkeita ovat Kyrkösjärven ympärysreitin parantaminen ja pitkospuiden rakentaminen, Kyrkösjärven luontopolun ehostaminen sekä Seinäjoen–Ilmajoen esteettömän reitin kuntoilupaikkojen tekeminen. Tukea on saatu myös Jouppilanvuoren luontotaloon. Investointien pohjana ovat olleet kehittämishankkeet, joilla on tehty kokonaisvaltaiset suunnitelmat reitistöjen ja elämyskohteiden rakentamisesta. Omat viitoitusratkaisut ovat saaneet laajasti kiitosta, ja reitistöä tullaan mainostamaan kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissa.

Yhteistyön voimaa

Avaintekijänä pitkäjänteisessä kehittämistyössä on ollut hankkeiden rahoittajana toimineen Liiveri ry:n usko hanketoimijoiden kykyyn saattaa suunnitelmia toteen. Seudun toimijoiden sinnikäs puurtaminen ja vapaaehtoisten tekemä talkootyö on ollut voimavara, jonka varaan on uskallettu hankkeita käynnistää. Seinäjoen kaupungin ja Ilmajoen kunnan päättäjät ovat myös olleet ajan hermolla ja nähneet liikunnan ja terveyden edistämisen olevan sijoittamista tulevaisuuteen.

Hankkeita on toteutettu kaupungin ja kunnan sekä yksityisten maanomistajien mailla, ja niiden koordinoijana on toiminut Lakeuden Elämysliikunta ry ja sen kanssa yhteistyössä Lakeuden Latu, Lakeuden Eräpartio, Ahonkylä-seura, Hepakat ja Ilmajoen Hevosystävät sekä Seinäjoen kaupunki ja Ilmajoen kunta.

Kökkähenki elää

Näillä seuduilla elää vielä talkooperinne. Onneksi niin, koska jokaisessa investoinnissa on tarvittu talkootyötä melkoisen suuria määriä. Talkoilla on tehty reittejä, hirsirakentamista, pärekattoja, pitkospuita ja erilaista muuta rakennustyötä. Talkoissa on ollut mukana rakennusalan ammattilaisia, mutta myös monen ammattikunnan edustajia poliisista postimiehiin ja opettajista pankinjohtajiin. Kaikki ovat löytäneet talkooporukassa paikkansa.


Kökkäporukassa vallitsee yhteisöllisyyden tunne. Yhdessä tehdessä ehditään kertoa myös kuulumiset ja juoda maittavat nokipannukahvit.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *