Suomen täyttötarvike – Toista samanlaista yritystä ei Suomessa ole

Suomen täyttötarvike myy eläinten täytössä tarvittavia tuotteita. Yrittäjänä toimii Raisa Kaatrasalo. Hänen miehensä perusti nettikaupan Täyttötarvike.fin vuonna 2010.

– Mies harrasti metsästystä ja alkoi harrastaa myös eläinten täyttämistä. Hän pyöritti yritystä sivutoimisesti päivätyönsä ohella muutaman vuoden, kertoo Kaatrasalo.

Tuolloin he asuivat vielä Pohjois-Savossa Lapinlahdella. Vuonna 2014 perhe muutti Raisan lapsuuden maisemiin Kauhavan Kortesjärvelle miehen töiden perässä. Silloin alkoi puntarointi, mitä tehdä yrityksen kanssa, jonka toiminta oli kasvanut niin, että se vaati täysipäiväistä tekijää. Lopulta Raisa päätti ryhtyä yrittäjäksi ja perusti Suomen täyttötarvikkeen. Leader-ryhmä Aisaparilta tuli apua uudelle yritykselle.

Suomen täyttötarvikkeen tuotteita lähtee ympäri Suomea. Eläinten kehojen valmistus mm. eläinten täyttäjille on yrityksen ensisijaista toimintaa, joka saatiin aloitettu Aisaparin tukemana. – Jatkossa tarkoituksena on laajentaa omaa mallistoa, kun kerran on päästy alkuun, sanoo Suomen täyttötarvikkeen yrittäjä Raisa Kaatrasalo.

Raisa Kaatrasalo aloitti Suomen täyttötarvikkeen yrittäjänä helmikuussa 2015. Päätös ei syntynyt hetkessä, vaan se oli pitkien pohdintojen lopputulos. Aisaparin myöntämällä Leader-rahoituksella yritykselle rakennettiin toimitilat ja oma tuotanto polkaistiin käyntiin.

–  Ilman Leader-rahoitusta tämä kaikki ei olisi toteutunut. Yritystuki oli heti alussa vahvasti mielessä, kun omien tuotteiden valmistus piti aloittaa tyhjästä. Aiemmin tilasimme eläinten kehoja ulkomailta, mutta se oli hiukan kankeaa: pitkät toimitusajat ja isot toimituskulut.

Yritykselle tehtiin myös kuvasto, jossa Suomen täyttötarvikkeen omavalmisteiset tuotteet ovat pääosassa. Kaikki tuotteet ovat nähtävillä yrityksen verkkokaupassa.

Yhä edelleen tilaamme jonkin verran kehoja ulkomailta, kun Suomessa näitä ei valmista kukaan muu kuin me ja mallistomme ei ole vielä niin kattava. Lisäksi me maahantuomme mm. lasisilmiä, keinokieliä ja -kitoja sekä muotoilumassoja.

Asiakkaina myös taiteilijoita

Eläinten täyttäjien lisäksi Suomen täyttötarvikkeen asiakkaina on myös paljon muiden alojen ammattilaisia.

Keramiikkataiteilijat voivat tilata lasisilmiä teoksiinsa ja viime syksystä lähtien projektina on ollut eläinten kehojen valmistaminen eräälle kuvataiteilijalle ensi vuonna järjestettävään taidenäyttelyyn. Yllättävän moneen pääsee osalliseksi tätä työtä tehdessään.

Kaatrasalo on kiitollinen avoimesta, hyvästä ja vahvasta yhteistyöstä eri toimijoiden kesken.

Kehojen valamiseen tarvitaan lasikuitumuottia. Ennen muotin tekoa eläimen kehon anatomia on oltava muotoiltu oikein, jotta muotti voidaan valmistaa. Alan suomalaiset huippuosaajat ovat muotoilleet meille kehoja.

Parhaiten oppii tekemällä

Kaatrasalon työpäivään kuuluu muun muassa verkkokaupassa tehtyjen tilausten läpikäynti ja eläinten kehojen valmistaminen.

Esimerkiksi karhun pään tekeminen aloitetaan muotin rasvaamisella, minkä jälkeen muotti pitää kiinnittää aluslevyyn. Muottien eri osien pitää olla tiivisti kiinni toisissaan, kun tänne kaadetaan uretaaniraaka-aineseosta. Sitten jätän sen muutamaksi tunniksi kovettumaan, minkä jälkeen irrotan muotin ja siistin karhun pään.

Kaatrasalolla ei ollut entuudestaan kokemusta alalta. Hänen mukaansa työn oppii parhaiten tekemällä ja kokeilemalla.

Yllättävän nopeasti tämän oppii. Olen todella järjestelmällinen, ehkä se edisti asiaa. Arvonlisäverotukseen ja kirjanpitoon liittyvät asiat opin ensin. Tuotteisiin liittyvissä asioissa oli hieman enemmän opeteltavaa.

Elämäntilanne oli sopiva yrittäjäksi ryhtymiseen

Ennen yrittäjyyttä Kaatrasalo oli ollut työntekijänä muiden yrityksissä eikä oma yrittäjyys kuulunut suunnitelmiin.

Nuorempana ajattelin, että en ikinä ryhdy yrittäjäksi, vaan toisin kävi, naurahtaa Kaatrasalo ja jatkaa:

En koe yrittäjyyttä liian haastavaksi, vaikka byrokratiaa on paljon.

Nyt Kaatrasalo on tyytyväinen rohkeaan valintaansa.

Tähän elämäntilanteeseen yrittäjyys on sopiva vaihtoehto ja pystyn rytmittämään työpäivät niin kuin parhaaksi katson ja voin olla auttamassa läksyissä sekä tekemässä välipalaa, kun lapset tulevat koulusta.

 

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *