Yleisöryntäys avasi teemavuoden Pytingissä

Manner-Suomen Maaseudun Kehittämisohjelman teemavuosi käynnistyi näyttävästi maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Seinäjoelta. Teeman avajaisnäyttämönä palvelleen Pytinki-messujen kaikkien aikojen yleisöennätys takasi sen, ettei kuhinaa puuttunut Maaseutuverkostoyksikön, Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmien ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen osastolta, jossa maaseudun mahdollisuuksia markkinoitiin tuhansille rakentamisesta – ja ehkä myös maalla asumisesta  haaveileville nuorille aikuisille.

 
Lauantaina messuosastolla esiintyi Mehtätivoli. Tässä maalaisseireenien kuoro laulaa maalaiselämän ihanuudesta messuvieraille, joita oli lauantaina saapunut Pytinkiin yli kymmenen tuhatta.

Messuhoukutuksina leipää ja sirkushuveja

Varsinkin messujen pääpäivänä oli osasto viritetty huippuunsa. Väki tungeksi kyläpelin äärellä ja laulu raikasi kauas täpötäydessä messuhallissa, kun teemavuoden kunniaksi lakeuksille saapunut Mehtätivoli pisti parastaan:

– Tunnen maaseudun, elämänrytmin rauhallisen. Siihen tarraudun, maisemaan peltojen ja teiden. Leppoisasti avautuvaan metsäaukeaan, talon tahdoin miekin rakentaa…

Päivän aikana osastolla kuultiin myös tiukkaa asiaa. Mehtätelevision studiossa haastateltiin muun muassa Etelä-Pohjanmaan rautaisia hankeammattilaisia ja kyläaktiiveja. Parhaiten teemavuoden viesti tuli kuitenkin esiin messujen päälavalla, jossa nähtiin lyhyitä tarinoita maaseudun mahdollisuuksista.   

– Maaseudun elämänlaatu koostuu viihtyisästä elinympäristöstä, toimivista palveluista ja monipuolisista elinkeinomahdollisuuksista, kiteytti Maaseutuverkostoyksikön johtaja Päivi Kujala teemavuoden sanoman lavalla.

 
Messulavalla elävä ja monimuotoinen maaseutu esittäytyi teatterin, musiin ja haastattelujen keinoin. Kuvassa Maaseutuverkostoyksikön johtaja Päivi Kujala, hankevetäjä Taina Hautamäki sekä Mehtätivolin seremoniamestari Tomi Kervinen keskustelevat eteläpohjalaisen kulttuurimaiseman vetovoimasta.

Maaseutu kiinnostaa paluumuuttajia

Etelä-Pohjanmaa on noussut vajaassa kymmenessä vuodessa auringonlaskun maakunnasta muuttotilastojen kärkeen. Moni paluumuuttaja haikailee muutosta maalle. Niin myös pääkaupunkiseudulta takaisin kotikonnuille yli kymmenen vuoden jälkeen palannut Johanna Hietanen, joka vieraili messuosastolla sunnuntaina.   

– Maaseutuasumisessa kiehtoo hidastamisen mahdollisuus.  Vanhan hirsitalon kehikko on jo hankittu, vain sopiva tontti uupuu, Johanna vinkkaa.

Myös kylän aktiivisuudella on Hietasen mukaan merkitystä tulevaa tonttipaikkaa valitessa.

– Vireä kylä järjestää tapahtumia ja toimintaa, joihin osallistumalla tutustuu helposti uusiin ihmisiin ja verkostoituu paremmin alueelle. Lisäksi kylän toimeliaisuus viestii siitä, että myös uudet asukkaat otetaan todennäköisesti avosylin vastaan.

Onneksi Etelä-Pohjanmaalla ei ole puutetta houkuttelevista kylistä. Tutustumisen arvoisia paikkoja on satoja, joissa hyvä yhteishenki ja yhdessä tekemisen perinne elää vahvana.    

 
Mistä löytyy Horonkylä? Kyläpelin kautta eteläpohjalaiseen maaseutuun, ja sen vireisiin kyliin tutustui messuviikonlopun aikana lähemmäs tuhat ihmistä.

Teemavuoden viestiä viedään eteenpäin monin tavoin

Pytinki-messujen jälkeen Mehtätivolin kiertue jatkuu. Teemavuoden avajaisviikolla se nähdään vielä kolmella muulla paikkakunnalla.

– Jokainen tapahtuma on oman alueensa näköinen. Seinäjoen jälkeen suunnataan kohti Kuopion toria, kertoo Mehtätivolin ohjaaja Tomi Kervinen.

Yksi teemavuosien ideoista onkin, että jokainen toimija toteuttaa sitä kuten itse parhaaksi näkee. Avajaistilaisuuden jälkeen myös Etelä-Pohjanmaalla teemavuotta tullaan viettämään vielä monin eri tavoin.      

– Pytinki-messut oli hyvä avaus. Kevään aikana on kuitenkin tarkoitus käynnistää myös koordinaatiohankkeita nuorten ja nuorten aikuisten kehittämisideoiden toteuttamiseen. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmät matkaavat kesäkuussa Landepakulla Provinssiin, toteaa Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmien tiedottaja Sonja Pitkäjärvi.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *