Maaseudun kehittäminen jatkuu uudella ohjelmakaudella

Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmät ovat hakeneet tulevalle ohjelmakaudelle yli 40 miljoonan kehittämisohjelmat. Maa- ja metsätalousministeriö on antanut positiivista palautetta strategioista, jotka ovat kaikki alueidensa näköisiä ja vahvasti kehitykseen, kehitystarpeisiin ja tulevaisuuteen painottuvia.


Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmät ovat koko kevään valmistelleet ohjelmakautta 2014-2020. Seuraavan seitsemän vuoden toimintaa ohjaavien strategioiden luonnokset toimitettiin maa-ja metsätalousministeriön arvioitavaksi 14.6.2013. Lopulliset versiot on määrä palauttaa ministeriöön keväällä 2014. Alueelle myönnettävät varat saadaan todennäköisesti tietoon syksyllä 2014.

Tuloksellista paikallista kehittämistä

Ulkopuolisten arviointien mukaan LEADER-toiminta on vuodenvaihteessa päättyvällä ohjelmakaudella ollut onnistunutta. Tuloksia on syntynyt, ja hanke- ja yritystuille on ollut hyvin kysyntää. LEADER-toimenpiteen julkinen rahoitus tulee hieman jopa nousemaan edellisestä ohjelmakaudesta.

Etelä-Pohjanmaalla paikalliseen kehittämistyöhön on vuosina 2007-2013 käytetty 35 miljoonaa euroa. Kaikki ohjelmakaudelle myönnetyt varat on jo sidottu. Vuoden 2014 alkuun on odotettavissa jonkin verran lisärahoitusta, josta ryhmät tiedottavat erikseen.

Tulevat haasteet

Ensi vuonna alkavalla uudella ohjelmakaudella muun muassa ilmastonmuutos, ympäristön tila, uudet teknologiat ja yhteiskunnalliset muutokset luovat uusia tarpeita – ja mahdollisuuksia maaseudun kehittämiselle. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin niin ruoan, luonnonvarojen kuin alueiden käytön osalta.

Strategiapalautteessa Etelä-Pohjanmaan LEADER-ryhmiä on kiitelty vahvasta elinkeinolähtöisyydestä, mikä luo työpaikkoja ja hyvinvointia alueelle.

Osallistavaa strategiatyötä

Jokainen LEADER-ryhmä on valmistellut uutta strategiaansa yhdessä oman alueen asukkaiden kanssa. Siten se vastaa mahdollisimman hyvin paikallisia tarpeita. Strategia on muotoutunut paikallisten toimijoiden ehdotusten, ideoiden ja visioiden pohjalta yhteistyön hengessä. Tällä tavoin varmistetaan myös toimijoiden sitoutuminen ohjelman toteuttamiseen.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *