Valokuvanäyttelyssä kävijät kertovat kuvista

Virkistymistä vanhoista valokuvista -hanke huipentui keskiviikkona 28.5. Kurikan museolla vietettyihin näyttelyn avajaisiin. Tilaisuudessa kuultiin pelimannien musisointia, kerrottiin näyttelyn taustasta ja katseltiin yhdessä vanhoja valokuvia.


Näyttelyn valokuvien satoa.

Kurikassa on tänä kesänä nähtävillä poikkeuksellinen valokuvanäyttely, kun Kurikka-Seura ry:n Virkistymistä vanhoista valokuvista -hanke ja sen pohjalta toteutettu näyttely kutsuvat kaikenikäisiä kurikkalaisia tunnistamaan mitä ja keitä kuvissa esiintyy.

Projektin tarkoituksena on tuottaa palvelukodeissa ja kotona eläville vanhuksille suunnattu näyttely, johon on koottu vanhusten tunnistettaviksi sellaisia Kurikan museon kokoelmissa olevia valokuvia, joista on puutteelliset tiedot tai joista ei ole lainkaan tietoja. Päämääränä on, että vanhukset voisivat tunnistaa valokuvista tietämiään henkilöitä ja paikkoja sekä ilmoittaa kuvista mahdollisia muita tietoja. Tarkoituksena on myös tuottaa virkistymistä ja mukavaa toimintaa kaikille valokuvanäyttelyssä vieraileville.

– Yleisö toivottavasti viihtyy ja museo saa arvokasta tietoa luettelointia varten, hankkeen vetäjä amanuenssi Nina Takala sanoo.


Helena Aintila muisteli ja Nina Takala kirjasi tiedot muistiin.

Näyttelyssä esillä olevat 103 valokuvaa on valittu yli 1500 digitalisoidusta kuvasta, jotka ovat olleet tallessa Kurikan museon arkistoissa. Kuvat ovat pääasiassa 1930–1940 -luvuilta ja niissä on kuvattu kurikkalaisia henkilöitä, paikkoja ja tapahtumia. Valokuviksi oli määrä valita sellaisia otoksia, joista on puutteelliset tiedot tai joista haluttaisiin muuten tietää lisää. Tärähtäneet, tahriintuneet tai muuten liian huonolaatuiset kuvat jäivät näyttelyn ulkopuolelle.

– Jotkut kuvista puhuttelivat katsojaa ja siksi ne oli pakko saada mukaan näyttelyyn, Takala miettii.


Pelimannit olivat ilahduttamassa näyttelyn avajaisiin osallistuvia.

Valokuvanäyttelyssä heräävät muistot ja tunnistustiedot voi kertoa tunnistustilaisuuksissa. Tunnistustilaisuuksia on järjestetty jo kaksi ja kolmas, kaikille avoin tilaisuus tullaan järjestämään Kurikan kotiseututalolla tiistaina 10.6. klo 13. Tilaisuuksissa katsellaan kuvia yhdessä, keskustellaan ja kerätään kuviin liittyviä muistoja ja tunnistuksia talteen. Omia muistoja voi kirjoittaa ja jättää luettavaksi myös tunnistustilaisuuksien ulkopuolella, sillä koko näyttelyn ajan Kurikan museolla on tunnistuslomakkeita ja palautuslaatikko. Näyttelyn jälkeen valokuvat merkitään ja luetteloidaan uusien tietojen avulla.

– Se vaihe on vähän sellaista salapoliisin työtä, vanhoja ja uusia tiedonmurusia keräilemällä ja yhdistelemällä yritetään selvittää, mistä kuvissa on kyse, Takala sanoo.

Näyttely ja tunnistustilaisuudet ovat poikineet jo paljon onnistumisia, sillä näyttelyssä kävijät ovat tunnistaneet kuvissa aiemmin nimettöminä säilyneitä henkilöitä, tilanteita ja paikkoja.

– Ensimmäisessä tunnistustilaisuudessa eräs kävijä tunnisti itsensä kuvassa, Niina Takala iloitsee.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *